e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Αυτό είναι το κόμμα της Ντόρας


ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ   http://www.press-time.com/
Κόμμα βάσης, που θα συγκροτηθεί από απλούς ανθρώπους -ανάμεσά τους φυσικά νυν κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- και το οποίο στη συνέχεια θα πλαισιωθεί από εν ενεργεία βουλευτές αποκτώντας ολοκληρωμένη δομή, όργανα και φυσικά ηγεσία, είναι το μοντέλο του πολιτικού οργανισμού, που ετοιμάζεται να συγκροτήσει η Ντόρα Μπακογιάννη.


Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη ρήξη της με τον Α. Σαμαρά πάνω στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, που οδήγησε
 στη διαγραφή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει τις επιλεκτικές, αλλά και ουσιαστικές δημόσιες παρεμβάσεις της. Συγχρόνως, με αργά, αλλά σταθερά βήματα, προχωρεί στις επόμενες κινήσεις της συγκρότησης του νέου κόμματος.


Καταρχήν φροντίζει για την παραμονή της στην επικαιρότητα. Και αναδεικνύει τη στρατηγική της διαφωνία με τον κ. Σαμαρά, που την οδήγησε εκτός Ν.Δ. Μιλώντας για το «νέο κόμμα» είναι πολύ προσεκτική, αναφέρεται σε κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες και προϋποθέσεις για τη γέννησή του, ώστε να μην προκαλεί τα αντανακλαστικά των πιστών «γαλάζιων» ψηφοφόρων, που μπορεί να αναγνωρίζουν την προσφορά ή τις ικανότητές της, αλλά είναι και έτοιμοι να την «στολίσουν» με τον χαρακτηρισμό του αποστάτη.


Αυτές τις ανάγκες και προϋποθέσεις, τις πάνε πιο μακριά οι πιστοί της βουλευτές. Ήδη ο Θαν. Γιαννόπουλος «ελάλησε» και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κ. Μπακογιάννη λιγότερο ανησυχεί για το πόσους βουλευτές θα καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει στο «νέο κόμμα» από ό,τι να συγκρατήσει το κύμα φυγής από τη Ν.Δ. των ανά την Ελλάδα θερμόαιμων υποστηρικτών της, που επιμένουν για «συνολική ρήξη με τον Σαμαρά εδώ και τώρα». Η πρώην υπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση, πως η ίδια οργανώνει τη φυγή στελεχών και μελών από τη Ν.Δ.






Μέχρι το καλοκαίρι έτοιμη η «μαγιά»


Ήδη πάντως, οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της κήρυξαν την έξοδο. Στα Χανιά ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κατήγγειλε τον κ. Σαμαρά ότι «όπως πάει, θα κάνει τη Ν.Δ., ΠΟΛ.ΑΝ.». Το φαινόμενο φυγής εξελίσσεται σαν ντόμινο σε ολόκληρη την Κρήτη, πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη.


Κι άλλα όμως, σημαίνοντα για το κόμμα και τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους πρόσωπα, διαχωρίζουν πλέον τη θέση τους από το σύστημα Σαμαρά και τον κομματικό ιστό της Ρηγίλλης σε διάφορα σημεία της χώρας. Στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λαμία και στα Γιάννενα υπάρχουν επώνυμες αποστασιοποιήσεις. Αλλού η τάση εξόδου έχει πιο μαζικά χαρακτηριστικά. Όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου ολόκληρες οργανώσεις της Ν.Δ. «έχουν κατεβάσει ρολά», έχουν πρακτικά κλείσει.


Η κ. Μπακογιάννη αποτρέπει αυτές τις κινήσεις για δυο λόγους: πρώτον, θέλει να υπάρξει μια ισχυρή έκφρασης άρνησης στις επιλογές Σαμαρά μέσα στο συνέδριο της Ν.Δ. Δεύτερον, γιατί προς το παρόν πιστώνεται το γεγονός ότι το ποσοστό των «γαλάζιων» ψηφοφόρων της επιρροής της παραμένει σταθερό στις δημοσκοπήσεις, διαφωνώντας με τη διαγραφή της από τον κ. Σαμαρά και συμφωνώντας με την άποψή της για την οικονομική πολιτική. Όμως δεν έχουν ερωτηθεί για το αν θα την ακολουθούσαν σε ένα «νέο κόμμα».


Για αυτό και μέχρι το καλοκαίρι θα συγκροτείται «η μαγιά» αυτού του νέου κόμματος, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Βεβαίως, το κύμα φυγής από τη «γαλάζια πολυκατοικία» θα αυξηθεί μετά το συνέδριο. Και θα κορυφωθεί ενόψει των εκλογών της Αυτοδιοίκησης, όπου εκτός απροόπτου η κ. Μπακογιάννη δεν θα έχει ακόμη ιδρύσει το «νέο κόμμα».


Θα περιμένει την αναμενόμενη συντριβή Σαμαρά, με ένα όχι απίθανο 0 -13 στις Περιφέρειες και απώλεια δυο ίσως και των τριών μεγάλων δήμων. Και τότε, θα μπει και επίσημα στο κεντρικό πολιτικό παιγνίδι, καθώς θα είναι η στιγμή που η ίδρυση ενός νέου κόμματος, συγγενούς με τη Ν.Δ., αλλά απευθυνόμενο και στους αυθεντικούς κεντρώους ψηφοφόρους, θα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες του κόσμου, αλλά και του πολιτικού συστήματος.


Υπάρχει πάντως σε όλα αυτά και ένας «αστερίσκος». Όχι ικανός να αναστρέψει την πορεία, ματαιώνοντας το εγχείρημα, αλλά απομειώνοντας την εμβέλειά του. Οι παραφυάδες του σκανδάλου Siemens αγγίζουν έστω και για αυτή την υπόθεση των «δώρων» σε πολιτικούς, μεταξύ 12 προσώπων, με την κ. Μπακογιάννη και τον Κυριάκο. Και η πρώην υπουργός δεν αμφιβάλλει ότι το Μαξίμου, η Ρηγίλλης και άλλοι παράγοντες θα προσπαθήσουν μέσω αυτού να τραυματίσουν το προφίλ της.






Μαζί της ΟΝΝΕΔ και ΔΑΚΕ






Κατά πολλούς, οι υπολογισμοί της κ. Μπακογιάννη για τα επώνυμα στελέχη που θα την πλαισιώσουν στο επόμενο πολιτικό βήμα της δύσκολα θα επαληθευτούν, καθώς όταν το δίλημμα «μέσα ή έξω» στο κόμμα τίθεται επί τάπητος, κάποιοι δειλιάζουν ή έχουν ήδη υποκύψει στην πίεση της ηγεσίας. Ωστόσο, η ίδια εκπέμπει τη σιγουριά, ότι ο στόχος της θα εκπληρωθεί αν όχι στο ακέραιο, στο μεγαλύτερό του ποσοστό.


Τα κομματικά στελέχη είναι μετρημένα και είναι πάρα πολλά. Πολλοί νυν και πρώην πρόεδροι ΝΟΔΕ, ακόμη και ολόκληρες οργανώσεις θα την ακολουθήσουν, το 1/3 της ΟΝΝΕΔ και η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ, παρότι οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές συμφωνούν με την αντικυβερνητική γραμμή Σαμαρά.


Έπονται οι αυτοδιοικητικοί. Υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που θα προστρέξουν (Τζανακούλης, Χατζηδάκης κ.α.). Και στο τέλος θα καλωσοριστούν και οι βουλευτές, που δεν θα είναι βέβαια οι πενήντα που την υπερψήφισαν τον Νοέμβριο, αλλά δεν θα είναι και οριακά δέκα, όπως εκτιμά η Ρηγίλλης.


Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ανοικτό θέμα, με τα προβεβλημένα «γαλάζια» στελέχη, που τη στήριξαν στην εσωκομματική σύγκρουση. Η κ. Μπακογιάννη τους θέλει φυσικά, όμως το δίλημμα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τους ίδιους. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του κ. Σαμαρά απέναντί τους, ο οποίος σήμερα τους έχει εκτός του κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού του.