e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΚΕΔΚΕ: Σημαντικές περικοπές επιχορηγήσεων στους δήμους


Το ένα δισ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι περικοπές των εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2010 από κρατικές επιχορηγήσεις.
Στην εκτίμηση αυτή...
 κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ΚΕΔΚΕ που συνεδρίασε σήμερα με αντικείμενο τη δυσμενή οικονομική θέση των δήμων λόγω των περικοπών στα τακτικά λειτουργικά τους έσοδα.


Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2010 η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων ανέρχεται στο 28% και σε σύγκριση με τα περσινά τακτικά έσοδα η μείωση ανέρχεται στο 36%.


Οι περικοπές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να αδυνατούν οι ΟΤΑ να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων στους δήμους ενώ αρκετοί δήμοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητας.


Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΔΚΕ, το σύνολο των ΚΑΠ το 2009 ανήλθε στα 3.019 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του 2010 μειώθηκε σε 2.684 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να παρακρατηθεί το 10% του συνολικού ποσού, ήτοι 604 εκατ. ευρώ (-28%). Άρα θα πρέπει να κατανεμηθούν 2.415 εκατ ευρώ.


Σημειώνεται επίσης πως, επειδή, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ δεν έχει ακόμη υπογραφεί, η κατανομή τους γίνεται «έναντι», αλλά κατά 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως λιγότερα από το ποσό που αντιστοιχεί στο μετά το Πρόγραμμα Σταθερότητας ποσό (2.415 εκατ. ευρώ).


«Υπό αυτές τις συνθήκες, ο “Καλλικράτης” θα έρθει στις 2 Γενάρη του 2011, αλλά μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχουν δήμοι…», καταλήγει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ.