e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Δικό της οίκο αξιολόγησης ίδρυσε η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για τη στενότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Τις προτάσεις παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Michel Barnier και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Oli Rehn.


Συγκεκριμένα, η Κομισιόν πρότεινε την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών (European Securities and Markets Authority - ESMA), στην οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, καθώς και οι θυγατρικές των γνωστών οίκων Fitch, Moody's και Standard & Poor's που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.


Παρουσιάζοντας, τις προτάσεις της Επιτροπής, ο Michel Barnier τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λειτουργούν, βάσει συγκεκριμένων κανόνων και προϋποθέσεων. Σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση θα είναι η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της μεθοδολογίας και των μοντέλων, βάσει των οποίων οι οίκοι αυτοί κάνουν τις αξιολογήσεις τους.


Παράλληλα, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος της σύγκρουσης των συμφερόντων των οίκων αξιολόγησης με τα συμφέροντα των πελατών τους (π.χ. η Επιτροπή σημειώνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες).


Ωστόσο, ο κ. Barnier σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια υπηρεσία αξιολόγησης με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Οι αρμοδιότητες της ESMA

Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών σημαντικές εξουσίες, όπως π.χ. τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας για τους οίκους αξιολόγησης που δεν λειτουργούν με διαφάνεια, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τους οίκους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες.


Οι κυρώσεις, αυτές, μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο, την επιβολή κυρώσεων θα την αποφασίζει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο και προσδοκά ότι η εποπτεία από μία ευρωπαϊκή κεντρική Αρχή θα απλοποιήσει τις διαδικασίες καταγραφής και παρακολούθησης και θα βελτιώσει τη διαφάνεια των οίκων αξιολόγησης.


Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τροποποίηση του κανονισμού 1060/2009, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2011.


Πηγή: zougla.gr