e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Γιώργος: «Δεν θέλω άλλες Άντζελες και Θεοδώρες»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΚΑΙ Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

Ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν και την εκδοχή να υπήρξε στις περιπτώσεις Γκερέκου και Τζάκρη «εσωτερικός εχθρός
                                                                                             http://www.press-time.com/


Να διερευνήσουν τάχιστα «τα του οίκου τους» κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου τους υπουργούς και υφυπουργούς του, μετά τα ξαφνικά χτυπήματα που δέχτηκαν διαδοχικά η Άντζελα Γκερέκου και η Θεοδώρα Τζάκρη και τα οποία οδήγησαν στην άμεση παραίτηση – αποπομπή της μιας, της υφυπουργού Τουρισμού, ενώ κλυδώνισαν για κάποιο χρόνο και τη συνέχιση της παρουσίας της στην κυβέρνηση της υφυπουργού Εσωτερικών.  



Η αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού διαβιβάστηκε στα μέλη της κυβέρνησης, από τους «συνήθεις ύποπτους» Χ. Παμπούκη και Ν. Αθανασάκη, με την προσθήκη ότι λόγω του νοσηρού πολιτικού κλίματος που κυριαρχεί, είναι όλοι δυνητικοί στόχοι επιθέσεων όχι για τις πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες τους, αλλά για τις λειτουργίες τους σε προσωπικό επίπεδο.


Ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται φυσικά να ανεχθεί την επανάληψη της οποιασδήποτε ηθικής φύσεως παρασπονδίας, όπως της κ. Γκερέκου, και η «άγουσα προς τον κυβερνητικό πάγκο» θα αποτελεί μονόδρομο. Από την άλλη, θεώρησε υποχρέωσή του να προειδοποιήσει τους υπουργούς και υφυπουργούς του, υπενθυμίζοντας και τους κανόνες δεοντολογίας, που οφείλουν να ακολουθούν, όχι γιατί δεν τους εμπιστεύεται, αλλά για να τους προστατεύσει.


Όσον δε αφορά, το «τα του οίκου τους», αυτό περιλαμβάνει εξονυχιστικό επανέλεγχο όλων των ατομικών τους θεμάτων, από φορολογικά, οικονομικά, πόθεν έσχες και οποιαδήποτε στοιχεία τελούν υπό δημόσιο έλεγχο και χρήζουν διαφάνειας, αλλά και τον έλεγχο της εφαρμογής των όποιων αποφάσεων, εγκυκλίων κλπ έχουν εκδώσει, που επίσης απαιτούν ανάλογη διαφάνεια από πλευράς των πολιτών, π.χ. άμεσα ενδιαφερομένων ή και μη.


Το τελευταίο άπτεται του παραδείγματος της επίθεσης που υπέστη η υφυπουργός Εσωτερικών και η οποία προς στιγμήν και μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των δεδομένων και βγει στην επιφάνεια η πραγματικότητα, παρέμενε ουσιαστικά μετέωρη ως προς την παραμονή της στην κυβέρνηση.






Ανησυχία στο Μαξίμου


Ο πρωθυπουργός είναι πράγματι ανήσυχος από το διπλό χτύπημα, έστω και με ένα θύμα τελικά, που δέχτηκαν σε προσωπικό επίπεδο οι δυο γυναίκες υφυπουργοί του, για θέματα ήθους και συμπεριφοράς. Από τη μια κάποιοι συνεργάτες του, τον έχουν «μπολιάσει» με σενάρια γενικότερης προσπάθειας αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού, που απεργάζονται διάφορα κέντρα, εκμεταλλευόμενα την περιδίνηση στην οποία έχει ήδη εισέλθει το πολιτικό σύστημα εξαιτίας της ευθύνης πολιτικών προσώπων για την οικονομική κρίση, αλλά και της εμπλοκής του σε σκάνδαλα, καταστάσεις που έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών.


Από την άλλη είτε ισχύουν είτε όχι τέτοια σενάρια, το αντικειμενικό αποτέλεσμα είναι ο κλονισμός του ηθικού πλεονεκτήματος που με πολύ κόπο και «αίμα» κατόρθωσε να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ύστερα από μια πενταετία απαξίωσης .


Πάντως, για τους επιτελείς του Μαξίμου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δυο στοχοποιηθείσες υφυπουργοί αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του κ. Παπανδρέου. Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός βλέπει δια «γυμνού οφθαλμού» ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, αποδόμησης και απαξίωσης άλλων απόλυτα προσωπικών επιλογών του στο υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που επίσης δεν εκτιμά ως συμπτωματικό.


Για αυτό η επικρατούσα αντίληψη στο Μαξίμου είναι ότι πράγματι η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από διάφορες πλευρές που επιδιώκουν την ακύρωση πολιτικών επιλογών της, καθώς αυτές θίγουν τα συμφέροντά τους. Και επειδή, παρά τα επώδυνα οικονομικά μέτρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει ακόμη ισχυρό κοινωνικό απόθεμα στήριξης, επιχειρείται ο κλονισμός και τραυματισμός της ηθικής της βάσης.


Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν και την εκδοχή –και στις δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις- του «εσωτερικού εχθρού». Ο κ. Παπανδρέου δυσκολεύεται να πιστέψει ότι τόσο γρήγορα θα μπορούσαν να υπάρξουν «συντροφικά μαχαιρώματα» σε προσωπικό επίπεδο, όμως δεν έχει αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα.


Ειδικά για την περίπτωση της κ. Γκερέκου, την υποχρεωτική απουσία της οποίας πλέον από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός την θεωρεί σημαντική απώλεια, είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία εσωτερικού μαχαιρώματος ή περίπτωση «βαθύ λαρύγγι».


Αλλά και για το θέμα της κ. Τζάκρη, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια εκδοχή που του παρουσίασε στέλεχος του Μαξίμου, «φωτογραφίζοντας» κορυφαίο υπουργό ως υπαίτιο της συγκεκριμένης διαρροής κατά της υφυπουργού Εσωτερικών στον Τύπο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε οργισμένος την εκδοχή αυτή. Άνθρωποι όμως που τον γνωρίζουν πολύ καλά, θεωρούν ότι «την αποθήκευσε» στο πίσω μέρος του μυαλού του. Και επισημαίνουν, ότι αλίμονο αν κάποτε, με κάποια αφορμή φυσικά, χρειαστεί «να την ανασύρει».






Μηχανισμός «εσωτερικού ελέγχου»


Συνεργάτες του πρωθυπουργού του πρότειναν τη λειτουργία ενός είδους μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά εκείνος την απέρριψε ως απρεπή, προσβλητική για τα πρόσωπα των υπουργών και υφυπουργών, αλλά και συνάμα ανέφικτη.


Ως προς τις πολιτικές πράξεις τους, πρωτοβουλίες, δράσεις και αποφάσεις, φέρουν την πλήρη ατομική πολιτική ευθύνη, η οποία ελέγχεται κοινοβουλευτικά, συλλογικά από το υπουργικό συμβούλιο ή άλλο κυβερνητικό όργανο, ακόμη και σε επίπεδο κόμματος και φυσικά και από τον ίδιο.


Για τις προσωπικές συμπεριφορές και λειτουργίες, θεωρεί επίσης ότι αρκεί η υπενθύμιση της αυστηρής τήρησης των κανόνων δεοντολογίας που έχουν οριστεί από τον κ. Παμπούκη και το «καμπανάκι» της δικής του προειδοποίησης. Επίσης, ελπίζει ότι η κατάληξη της κ. Γκερέκου θα χρησιμεύσει τουλάχιστον για τον παραδειγματισμό προς αποφυγήν για ορισμένα, ευτυχώς ελάχιστα, επιρρεπή σε άκομψες –όχι πάντως σκανδαλώδεις- συμπεριφορές κυβερνητικά στελέχη.


ΠΗΓΗ:www.Press-time.com