Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Ερντογάν.Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί
ΑΓΚΥΡΑ. Συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, πίεσε ανοικτά τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση και αναδείχθηκε σε ήρωα στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου. Η τουρκική κυβέρνηση, που παρέσχε κάθε είδους υποστήριξη στον Στολίσκο της Ελευθερίας, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ολομέτωπη διπλωματική επίθεση.
Εμφανώς οργισμένος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την άμεση άρση «του απάνθρωπου εμπάργκο κατά της Γάζας». «Εχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να πει “αρκετά”» είπε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Η πλειοψηφία των ακτιβιστών που επέβαιναν στον Στολίσκο της Ελευθερίας ήταν Τούρκοι, μεταξύ αυτών και ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής ισλαμικής οργάνωσης IHH, ενώ το μεγαλύτερο πλοίο του Στολίσκου, το επιβατηγό Mavi Marmara, ήταν τουρκικό. Ως εκ τούτου, η Τουρκία αντιμετωπίζει την από αέρος έφοδο στο πλοίο της ως εχθρική απόβαση σε έδαφός της. «Η συμπεριφορά του Ισραήλ πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθεί» προσέθεσε ο Ερντογάν.
Πλήρης κατάλογος των νεκρών από τα ισραηλινά πυρά πάνω στο Mavi Marmara δεν έχει εκδοθεί, καθώς οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να επιβάλουν αυστηρή συσκότιση στην ενημέρωση. Χθες ανακοινώθηκε ότι τέσσερις από τους νεκρούς είναι Τούρκοι. Η Τουρκία έστειλε στο Ισραήλ δύο αεροπλάνα για να παραλάβουν τους εκατοντάδες υπηκόους της, αλλά ώς χθες το βράδυ οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν δώσει το πράσινο φως.
Η Τουρκία, που τυχαίνει αυτήν την περίοδο να καταλαμβάνει έδρα μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε, από κοινού με τον Λίβανο, τη συνεδρίαση της Δευτέρας, που είχε διάρκεια 10 ωρών. «Τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρέπει να περιοριστούν στο ψήφισμα που καταδικάζει το Ισραήλ, αλλά να το υποστηρίξουν» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είχε δώσει αυτό το μήνυμα στα τηλεφωνήματά του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, ενώ σκόπευε να μεταφέρει τα ίδια από τηλεφώνου και στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.
Συνομιλίες διά ζώσης πραγματοποιούσε χθες στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να προσπαθήσει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, δηλώνοντας ότι αν το Τελ Αβίβ επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, η Τουρκία δεν μπορεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη καμιάς ειρηνευτικής συμφωνίας. «Πώς μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έναν πραγματικό εταίρο που επιθυμεί την ειρήνη αν δεν σέβεται τους πολίτες φιλικής χώρας;» είπε ο Νταβούτογλου. «Αν δεν ενεργήσουν, πώς μπορούμε να πείσουμε τη Συρία ή άλλες χώρες της περιοχής ότι θέλουν την ειρήνη;»
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι τα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας επανεξετάζονται. «Εχουμε εξετάσει τις διαστάσεις της ενεργειακής συνεργασίας μας με το Ισραήλ, μπορεί να λάβουμε μια στρατηγική απόφαση κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Γιλντίζ.
Δεν θα θιγεί η συμφωνία για τα Heron
Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, αλλά ο υπουργός Αμυνας, Βετσντί Γκονοούλ, δήλωσε ότι η διπλωματική αναταραχή δεν θα επηρεάσει την παραλαβή από την Τουρκία ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Heron. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στην αγορά, κόστους 180 εκατ. δολαρίων, στις αρχές του χρόνου.
«Από την πλευρά του Ισραήλ, αυτή (η επίθεση) κατέληξε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», είπε ο Αλόν Λιέλ, πρώην επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Τουρκία. «Περιμένουμε σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις με ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «η διακοπή, ή τουλάχιστον η αναστολή, των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με την Αγκυρα».
Reuters, A.P., AFP,Καθημερινή.