e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Απειλούν με μαζικές μηνήσεις οι τραπεζίτες


«Τιμωρία» και για τις τράπεζες που δεν έχουν έκθεση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο κρατικό χρέος, χαρακτηρίζουν τον τραπεζικό φόρο οι τραπεζίτες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο μαζικών μηνύσεων.

Οι αντιδράσεις τους οφείλονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για επιβολή φόρου στις τράπεζες, με τον οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του Βερολίνου για τη συμμετοχή ιδιωτών και αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ένα από τα υπό εξέταση σενάρια για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας περιλαμβάνει την επιβολή τραπεζικού φόρου με στόχο την άντληση 10 δισ ευρώ ετησίως για τρία χρόνια.

Το σενάριο αυτό φαίνεται να κερδίζει έδαφος και ίσως είναι ο βασικός άξονας του νέου πακέτου βοήθειας.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι αυτό θα έστελνε ένα τελείως λάθος μήνυμα, καθώς θα τιμωρούσε τις τράπεζες ανεξάρτητα από το αν αυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα ή όχι.

Ο ιδιωτικός τομέας πάντως, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να έχει ρόλο συντονιστή, είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια σύνθετη λύση στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει κάποιο φόρο, αλλά σειρά επιλογών, σύμφωνα με πληροφορίες.


dealnews.gr