e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ρουμπινί: «Αναγκαία» η πτώση του ευρώ


 Η συρρίκνωση της ρουμανικής οικονομίας ήταν χειρότερη απ' αυτή που ανέμενε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αν η διεθνής κοινότητα απέδειξε πως είναι ευέλικτη και υποστήριξε τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής στο Stern Business School στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ένας από τους λίγους που είχαν προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008.








Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολιτικό σύστημα κάθε χώρας πρέπει να καταλήξει στις πιο ικανοποιητικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες διαλόγου.






Για τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν στη Ρουμανία, ο κ. Ρουμπινί χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται ξαφνικά, αλλά σταδιακά, με στόχο να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.






Αυτά τα μέτρα, είπε ο κ. Ρουμπινί, πρέπει να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται σταδιακά, συνοδευόμενα από οικονομικά μέτρα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.






Εξάλλου, ο κ. Ρουμπινί εκτίμησε πως η άνοδος των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι αδύναμη, θα υπάρξει μια «ανάρρωση» τύπου U (χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν), ενώ οι αναδυόμενες αγορές θα «βιώσουν» μια ανάρρωση τύπου V (γρήγορη ανάκαμψη). Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει καλές προοπτικές (ανάπτυξης), ωστόσο, θα υπάρξουν και περιορισμοί, ανέφερε ο κ. Ρουμπινί.






Ευρωζώνη






Ο Αμερικανός οικονομολόγος εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς την ανάρρωση των οικονομιών της ευρωζώνης διότι, κατά τη γνώμη του, θα υπάρξουν διαφορετικές «ταχύτητες» ανάκαμψης των οικονομιών.






Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα είναι μηδενική ή αρνητική και ότι το ευρώ ενδέχεται να βρεθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, μια «αναγκαία εξέλιξη, για να δούμε την ανταγωνιστικότητα να επιστρέφει στην περιοχή», όπως είπε.