e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Κομισιόν: Μόλις στο 7% η χρήση κρατικών ενισχύσεων στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα σταδιακώς απεξαρτάται από τις κρατικές ενισχύσεις, χάρη στις οποίες κατάφερε ως ένα βαθμό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της σημερινής δημοσιοποίησης από τις Βρυξέλλες της νέας έκθεσής της για τον βαθμό χρήσης, από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των κρατικών ενισχύσεων που -μετά από σχετική άδεια της επιτροπής - παρέχουν την τελευταία διετία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις είχαν τη μορφή είτε των εγγυήσεων είτε της επανακεφαλοποίησης των τραπεζικών οργανισμών και στο σύνολό τους αντιστοιχούν σε ποσό της τάξεως των 4.131 δισ. ευρώ, αναφέρει η επιτροπή, σημειώνοντας παράλληλα ότι πάνω από τα 2/3 αυτού του ποσού (3.150 δισ. ευρώ) αφορά τις εγγυήσεις.

Από το συνολικό ποσό των 4.131 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως σήμερα τα 1.235 δισ. ευρώ, σημειώνει ακόμη η επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα 3.150 δισ. ευρώ των εγγυήσεων, η επιτροπή αναφέρει ότι ενέκρινε αυτές τις κρατικές ενισχύσεις σε 19 χώρες - μέλη της Ε.Ε. και ότι εξ αυτού του ποσού τα 2.747 δισ. ευρώ αφορούσαν γενικά συστήματα εγγυήσεων προς τις εθνικές τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα 403 δισ. ευρώ αφορούσαν συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος ορισμένων τραπεζών.

Στην πράξη, ωστόσο, από τα 3.150 δισ. ευρώ που είχαν προαποφασιστεί, απαιτήθηκαν κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη χρηματοδοτήσεων, οι οποίες δεν υπερέβησαν το 32% του αρχικού ποσού, δηλαδή τα 994 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των εγγυήσεων δόθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ στο επίπεδο των κρατών - μελών ο μικρότερος βαθμός χρήσης αυτών των εγγυήσεων σημειώθηκε στην Ελλάδα (7%) και η μεγαλύτερη στην Κύπρο (73%) και στην συνέχεια στην Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο (51%).

Επί του θέματος αυτού, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους τα συστήματα των εγγυήσεων, απέδωσαν, αφού στόχος τους ήταν να παράσχουν τις αναγκαίες για τις αγορές διασφαλίσεις, όπερ και εγένετο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, η εγγύηση ομολογιακών τίτλων από τα κράτη - μέλη αφορούσε περίπου το 30% του συνόλου των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, ενώ τον Δεκέμβριο, το αντίστοιχο είχε συρρικνωθεί στο 4%, κάτι που, όπως επισημαίνει η επιτροπή, αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και τη διαρκώς εντεινόμενη απεξάρτηση των τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ