Μειωμένη σύνταξη θα παίρνουν όλοι όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 65ο έτος, ακόμη και όσοι έχουν (συμ)πληρώσει ένσημα 40 ετών. Και αυτό, γιατί τα 360 ευρώ της κρατικής (βασικής) σύνταξης θα δίνονται στα 65.
Αυτό προκύπτει από τις θέσεις και την... εμμονή που επιδεικνύουν οι επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συνεπικουρούμενοι από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ) στην αυστηρή τήρηση του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα και το οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή στις 6 Μαΐου. Οι ξένοι επιτηρητές ξεκίνησαν ήδη -από χθες- τις διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και σήμερα θα τους δεχτεί ο υπουργός Α. Λοβέρδος. Η κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με την προσκόμιση των αντίστοιχων αναλογιστικών μελετών για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι μελέτες, και με την υπογραφή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που επιβλέπει τις σχετικές εκθέσεις, θα επιβεβαιώνουν ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα της 10ης Μαΐου (σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις) οδηγούν σε πλεονασματική λειτουργία τα δύο Ταμεία.
Χωρίς περιθώρια
Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από τις πρώτες συναντήσεις των ελεγκτών στην Αθήνα, ελάχιστα περιθώρια απόκλισης υπάρχουν εν σχέσει με τις «πρόνοιες» του μνημονίου αναφορικά με το ύψος των συντάξεων, το αυστηρό πέναλτι εξόδου πριν το 65ο έτος, την αυστηρή χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό) πριν το 65ο έτος και τη μη συνταξιοδότηση πριν το 60ό έτος ακόμη και για όσους έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).
Από τις πρώτες επαφές προκύπτει ότι με το μνημόνιο έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις και επ' αυτού η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί συμβιβασμούς ή εκπτώσεις. Επιμένουν στην... τήρηση των νόμων. Κατά συνέπεια το σχέδιο νόμου των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη για το Ασφαλιστικό δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποσείσει η ελληνική πλευρά τις πολιτικές ευθύνες. Αρα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στο εγγύς μέλλον, σταδιακά από το 2011, κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από το 60ό έτος. Και πάλι με πέναλτι πρόωρης εξόδου (6% τον χρόνο και 30% την 5ετία). Ακόμη και όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίοι θα βγαίνουν με «πλήρη» σύνταξη νωρίτερα από το 65ο έτος, όχι πριν το 60ό, αλλά θα παίρνουν τα 360 ευρώ της κρατικής συμμετοχής στο 65ο έτος.
Για χήρες, άγαμες
Τα υπόλοιπα θέματα όπως οι συντάξεις χηρείας, οι παροχές στις άγαμες θυγατέρες κ.ά., είναι υπό διαπραγμάτευση στο βαθμό που δεν περιελήφθησαν συγκεκριμένες προβλέψεις στο μνημόνιο. Ως προς την 40ετία για πλήρη σύνταξη, ναι μεν προβλέπεται στη Γαλλία και άλλες χώρες αλλά σ' αυτό τον χρόνο προστίθεται και ο χρόνος των σπουδών. Ετσι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τώρα στην 40ετία να προστίθεται: ο στρατός, η ανεργία, η άδεια κύησης, οι σπουδές. Επίσης για τα 40 έτη να συνυπολογίζεται και η διαδοχική ασφάλιση (δεν προβλέπεται σήμερα μεταξύ Ταμείων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών στα 37 έτη για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας).
Για τις λοιπές προβλέψεις του μνημονίου απλώς θα αναζητήσουν μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους ισχύος των αλλαγών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη (Βήμα fm) οι ασφαλισμένοι στη χώρα μας βγαίνουν στη σύνταξη με 26 έτη ασφάλισης. Κατά συνέπεια με βάση τις αλλαγές που προωθούνται και για τη λήψη πρόωρης σύνταξης απαιτούνται άλλα 14 έτη (ξανά κατά μέσο όρο).
Πηγή: enet.gr