e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση του Φελίπε Γκονθάλεθ στο θέμα της διαδοχής ή μη Θαπατέρο

Τον καλεί να πάρει θέση


Στο θέμα της διαδοχής ή μη του Χοσέ Θαπατέρο εν όψει των εκλογών του 2012 παρενέβη και ο Φελίπε Γκονθάλεθ, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας. Ο Γκονθάλεθ κάλεσε εμμέσως τον Θαπατέρο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, λέγοντας ότι «όσο καθυστερεί τόσο πιο δύσκολο θα είναι στο τέλος να αρνηθεί».


Αναγνώρισε πάντως ότι έχει υποστεί σημαντική φθορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τη φθορά όμως δεν εξαίρεσε ούτε τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι: «Εκείνος έχει φθαρεί από τη λογική της άρνησης των πάντων» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετα-φρανκική Ισπανία αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε πρωθυπουργό να κερδίσει και τρίτη θητεία: Ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ «έμεινε» στις δύο θητείες, ενώ το ίδιο προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις και για τον Χοσέ Θαπατέρο: ήδη έχει κερδίσει δύο, αλλά η τρίτη δεν μοιάζει διόλου πιθανή.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος παρέμεινε στην πρωθυπουργία επί 14 χρόνια.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκονθάλεθ τονίζει ότι όποια και να είναι η απόφαση που θα λάβει ο Χοσέ Θαπατέρο, «θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό», δηλαδή να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και από εκεί να λάβει την έγκριση.


Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τον Χοσέ Θαπατέρο να μην διεκδικεί για λογαριασμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος την επανεκλογή του 2012.

Το «φαβορί» για την ηγεσία ακούει στο όνομα Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, νυν υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αποτελεσματικός ρήτορας και πρώην αθλητής (έχει καλύψει τα 100 μέτρα σε χρόνο 10,9 δευτερολέπτων), ο Ρουμπαλκάμπα είναι ένας 59χρονος καθηγητής χημείας που ασχολείται με την πολιτική εδώ και 30 χρόνια.


Στα 40 του ήταν ήδη βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ, στη συνέχεια έγινε έμπιστος σύμβουλος του Χοακίν Αλμούνια, για να αναλάβει επί Θαπατέρο το πιο δύσκολο έργο απ' όλα: τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ.

Μια αποστολή που φαίνεται ότι έχει εκτελεστεί, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια να αγνοήσει πριν από 20 ημέρες την πρόταση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης για «μόνιμη και επαληθεύσιμη» κατάπαυση του πυρός.

Μόνο ένα οικονομικό θαύμα θα μπορούσε να σώσει το πολιτικό μέλλον του Θαπατέρο. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα έπαιρνε από 43% ως 49% και η διαφορά του με τους Σοσιαλιστές θα ήταν από 11 ως 19 μονάδες.
 
ta nea