e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Οδυνηρές οι επιπτώσεις της κρίσης στις φτωχές περιφέρειες της χώρας

Ενημέρωση της Βουλής την Τρίτη


Οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις φτωχές περιφέρειες της χώρας, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη διετία.Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου θα ενημερώσει αύριο, Τρίτη, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για την οικονομική και δημογραφική κατάσταση των Περιφερειών, σε μια προσπάθεια να διαφανούν οι επιπτώσεις της κρίσης στο σύνολο της χώρας.


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών σε επίπεδο Περιφέρειας που αφορούν στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στο 2008 και μόνο ένα μικρό μέρος αφορά σε προσωρινά αποτελέσματα του 2009. Μάλιστα, αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα, μετά από παρατηρήσεις της Eurostat έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των Εθνικών Λογαριασμών σε επίπεδο Περιφέρειας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και έχουν επέλθει αναθεωρήσεις σε κατηγορίες όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το 2009 το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παράχθηκε στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η συμμετοχή των περιφερειών στο ΑΕΠ έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2007-2009 σε σχέση με τη διετία 2006 -2008.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τα προσωρινά στοιχεία προκύπτει επιδείνωση των συνθηκών στις φτωχές περιφέρειες της χώρας, αλλά και σημαντική υποχώρηση της δραστηριότητας στην Κεντρική Μακεδονία.


ΑΕΠ - Συμμετοχή στο σύνολο χώρας 2008

Αν. Μακεδονία


3,7%



Κεντρική Μακεδονία


13,8%



Δυτική Μακεδονία


2,2%

Θεσσαλία


4,8%

Ήπειρος


2,4%

Ιόνια Νησιά


1,6%

Δυτική Ελλάς


4,3%

Στερεά Ελλάς


4,5%

Πελοπόννησος


4,4%


Αττική


49,3%


Βόρειο Αιγαίο


1,3%

Νότιο Αιγαίο


2,8%

Κρήτη


4,9%



ΑΕΠ - Κατά κεφαλή (ευρώ) 2008

Αν. Μακεδονία


14.587

Κεντρική Μακεδονία


17.021

Δυτική Μακεδονία


17.910

Θεσσαλία


15.747

Ήπειρος


15.937

Ιόνια Νησιά


16.904

Δυτική Ελλάς


14.016

Στερεά Ελλάς


19.320

Πελοπόννησος


17.709

Αττική


28.907

Βόρειο Αιγαίο


15.656

Νότιο Αιγαίο


22.036

Κρήτη


19.132


Σημειώνεται πως η αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών σε επίπεδο Περιφέρειας σχετίζεται τόσο με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς όσο και με τον επενδυτικό νόμο. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να εισέλθει μια Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ πρέπει το ΑΕΠ ανά κάτοικο να είναι χαμηλότερο από το 75% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ. Αν είναι υψηλότερο από το ποσό αυτό αλλά χαμηλότερο έστω από το 75% του εισοδήματος των 15 παλαιών κρατών, εισάγεται σε μια μεταβατική κατηγορία που λαμβάνει πόρους, αλλά αισθητά λιγότερους.

Η κοινοποίηση των νέων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι χρήσιμη και για τις ίδιες τις Περιφέρειες, καθώς έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση για την αναθεώρηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η διαπραγμάτευση για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τους Περιφερειάρχες να προχωρήσουν στην κατάθεση προτάσεων για τις προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων ανά Περιφέρεια, να συντάξουν ειδικές δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης και να καταθέσουν επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία.


ta nea