e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο

Σε αναζήτηση συμμάχων ο Θάτσι


Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2010, αρχίζουν τη Δευτέρα στο Κόσοβο. Το κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, δεν διαθέτει όμως αυτοδυναμία. Σε μία σταθερή κυβέρνηση «καθαρών χεριών» καλούν οι ΗΠΑ, όμως ο ίδιος ο Θάτσι κατηγορείται για οργανωμένο έγκλημα και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια και μετά από τον πόλεμο του Κοσόβου την περίοδο 1998-99.


Στις πρόσφατες εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (DPK) του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, αλλά όχι ικανό για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Θάτσι ενδέχεται να συγκροτήσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και τα κόμματα των μειονοτήτων.

Η Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο έχει θέσει ως όρο για την είσοδο στην κυβέρνηση να οριστεί πρόεδρος του Κοσόβου από το κόμμα. Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Νέο Κόσοβο, Μπετζέντ Πατσόλι, έστειλε μήνυμα στον Θάτσι ότι προτιμά να μείνει στην αντιπολίτευση, παρά να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα.

Χωρίς τα κόμματα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και το κίνημα «Αυτοδιάθεση», ο Χασίμ Θάτσι θα έχει 67 έδρες στη Βουλή του Κοσόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί έως τις 17 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν ακριβώς τρία χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Κατά το σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου θα πρέπει να εκπληρώσει και το αίτημα της διεθνούς κοινότητας, που ζήτησε στο νέο κυβερνητικό σχήμα να μην συμμετέχουν πρόσωπα εναντίον των οποίων διεξάγονται δικαστικές έρευνες.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, εξέφρασε την ελπίδα να συγκροτηθεί νέα, σταθερή κυβέρνηση στο Κόσοβο έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση αν στο Κόσοβο είναι αναγκαίος ευρύς συνασπισμός, ο Ντελ είπε: «Επιδιώκουμε ένα σταθερό συνασπισμό και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν το εγγυώνται οι αριθμοί».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι το Κόσοβο έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση «καθαρών χεριών», στην οποία όμως θα συμμετέχουν και άνθρωποι, τους οποίους οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο.
 
ta nea