e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, στους δρόμους οι διαδηλωτές


Παραμένει το αδιέξοδο


Οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που για 14η ημέρα παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Όπως διαμηνύουν, δεν θα φύγουν εάν δεν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.Η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της Ομάρ Σουλεϊμάν, προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις, όμως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που μετείχαν στο διάλογο τις χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για την προωθούμενη μετά-Μουμπάρακ εποχή. Ορισμένοι φοβούνται ότι ακόμα και εάν ο Αιγύπτιος πρόεδρος παραιτηθεί άμεσα, η χώρα θα εξακολουθήσει να κυβερνάται από εάν απολυταρχικό -και όχι δημοκρατικό- καθεστώς.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στον διάλογο που ξεκίνησε την Κυριακή, και στον οποίο μετάσχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι- συμφωνήθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα προετοιμάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος είναι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ένα πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται η διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, ενώ θα θεσπιστούν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το διάλογο, αλλά δεν παραιτούνται των αιτημάτων τους: να παραιτηθεί άμεσα ο Χόσνι Μουμπάρακ, να διαλυθεί η Βουλή, να γίνει άρση της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που ισχύει στη χώρα και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Μετριάζουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη μέχρι τώρα σκληρή στάση τους, που απαιτούσε «η διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας να αρχίσει τώρα».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ. «Μόνο εκείνος γνωρίζει τι θα πράξει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλλουν την αλλαγή, «αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι 'ήρθε η ώρα να προωθήσετε την αλλαγή στη χώρα σας'. Ο Μουμπάρακ έχει ήδη αποφασίσει να μην είναι και πάλι υποψήφιος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να ανέβουν στην εξουσία. Όπως είπε, πρόκειται για μία μόνο παράταξη στην Αίγυπτο που δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Παραδέχθηκε, όμως, πως είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική της ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε το αίτημα για «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει «να είναι αντιπροσωπευτική».

«Θέλω να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Και τους έχουμε πει ότι πρέπει να αρχίσουν τη μεταβίβαση αμέσως (...). Μια ομαλή μεταβίβαση» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
ta nea