e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Νότιο Σουδάν, ένα νέο κράτος έρχεται να προστεθεί στον παγκόσμιο χάρτη

Εν αναμονή ανακοινώσεων


Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ δηλώνει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που τάσσεται υπέρ της απόσχισης του νότου, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων της ψήφου για ανεξαρτησία. «Σήμερα θα ανακοινώσουμε ενώπιον όλου του κόσμου ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την επιλογή του νότου» ανέφερε ο Χασάν αλ-Μπασίρ σε δημοσιογράφους στο Χαρτούμ.


«Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι γνωστά και είναι υπέρ της απόσχισης και [...] θα δεσμευτούμε στο τελικό αποτέλεσμα» είπε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Αλ-Μπασίρ έρχονται να καθησυχάσουν φόβους για ενδεχόμενη αντίσταση του βορρά να επιτρέψει στον πλούσιο σε πετρέλαιο νότο να αποσχιστεί ειρηνικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Σουδάν βρίσκεται στο νότο, αλλά οι υποδομές είναι στο βορρά, γεγονός που θα επιβάλει την οικονομική συνεργασία και θα πρέπει να διασφαλίσει ότι καμία πλευρά δεν θα αντέξει το κόστος της επιστροφής στην ένοπλη σύγκρουση, μεταδίδει το Reuters.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και πολυεθνείς οργανισμοί, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, αναμένεται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του νότιου Σουδάν να καταστεί το νεότερο ανεξάρτητο κράτους του κόσμου.

Ο νότος αναμένεται να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.

Ο Χασάν αλ-Μπασίρ κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν θα μπορεί να έχει διπλή υπηκοότητα, παρόλο που η αρχή προβλέπεται από το Σύνταγμα, γεγονός που υποδεικνύει την μάλλον άβολη σχέση μεταξύ των δύο κρατών μετά την ανεξαρτητοποίηση.
 
ta nea