e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Με νέα υποβάθμιση απειλεί την Ελλάδα η Fitch


«Καμπανάκι» για την οικονομία


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αν η χώρα δεν αποδείξει ότι μπορεί ως το τέλος του 2011 να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές δανεισμού.«Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει προς το τέλος του 2011 ότι μπορεί να βγει στις αγορές για χρηματοδότηση. Χρειάζεται ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές», αναφέρει ο αναλυτής της Fitch Ratings, Ντέιβιντ Ρίλεϊ.



Η Fitch τονίζει ότι αν η ελληνική οικονομία δεν αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως είχε προβλεφθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της υποβάθμισης.

Μια τριετής περίοδος χωρίς εκλογές, μέχρι τα τέλη του 2013, θα βοηθούσε να εξομαλυνθεί ο δρόμος προς την προσαρμογή, επισημαίνει και προσθέτει ότι ο κίνδυνος που ενέχει η εφαρμογή αυτής της προσαρμογής αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ «περνά» σε δυσκολότερη φάση, ενώ υπογραμμίζεται ότι μια παρατεταμένη ύφεση θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ακόμα, ο οίκος σημειώνει ότι πρέπει να απελευθερωθούν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα να καταφέρει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% με 4%.

Τέλος, η Fitch υποστηρίζει ότι το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στη μεγάλη μείωση του χρέοyς (εάν όμως πραγματοποιηθεί, όπως επισημαίνεται στην έκθεση), το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 160% του ΑΕΠ περίπου έως το 2012.
 
ta nea