e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

«Φρένο» βάζει η Μέρκελ στα αιτήματα για μείωση επιτοκίων στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης

Σκληρή στάση από το Βερολίνο


Η γερμανική κυβέρνηση βάζει «φρένο» στα αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων στήριξης προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας, λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.Την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, σε μία περίοδο που οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.


«Δεν μπορούμε να ρίξουμε τεχνητά τα επιτόκια δανεισμού» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας πως αυτά «δείχνουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στις χώρες».

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ανέφερε, είναι διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Δουβλίνο δεν μπορεί να περιμένει να μειωθεί το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται από τον μηχανισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα στα οποία αναχρηματοδοτείται από τις αγορές η Πορτογαλία.

Όπως επισήμανε η καγκελάριος, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την νέα ιρλανδική κυβέρνηση στην περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα με το «βάρος» των επιτοκίων.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η βοήθεια και οι νέοι όροι συνιστούν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του νικητή των ιρλανδικών εκλογών Έντα Κένι, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να διασφαλιστούν καλύτεροι όροι αναφορικά με το πακέτο διάσωσης για τη χώρα του.

Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Το προπαρασκευαστικό έγγραφο της ΕΕ που περιγράφει εναλλακτικές προτάσεις για την διασφάλιση των δημοσιονομικών της Ευρωζώνης αποτελεί μία «καλή βάση» για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζλωνης, στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ακόμα την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο με τον οποίο παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Kάποιες από τις αρχικές προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως η κατάργηση της τιμαριθμοποίησης των μισθών, μπορεί να έχουν μετριαστεί, αλλά παραμένουν στο τραπέζι, είπε.

Το Βερολίνο και το Παρίσι προωθούν τη σύναψη ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ως αντάλλαγμα για να συναινέσουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης για τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν εξοργιστεί καθώς εκλαμβάνουν το Σύμφωνο ως «τετελεσμένο γεγονός» που συνιστά ένα είδος διευθυντηρίου από τις δύο ισχυρότερες χώρες της Ένωσης.

Ειδικότερα, η Αυστρία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν εκφράσει τι επιφυλάξεις τους για την κατάργηση της τιμαριθμοποίησης των μισθών.

Το έγγραφο της ΕΕ, που έχει προετοιμαστεί από συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει ότι οι αποδοχές και η παραγωγικότητα θα αποτελέσουν κριτήριο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η κάθε χώρα θα αποφασίζει μόνη της για το πώς θα διαχειρίζεται το θέμα του μοναδιαίου εργατικού κόστους. Παράλληλα, όμως, οι κυβερνήσεις θα μεριμνήσουν για να αποδυναμωθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι «μηχανισμοί τιμαριθμοποίησης».

Μία άλλη πρόταση αφορά στην προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τις δημογραφικές εξελίξεις. Η Αυστρία όμως αντιδρά, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα της κάθε χώρας να αποφασίζει ανεξάρτητα σε αυτό το θέμα.

Προτείνεται επίσης να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας όροι για την προστασία της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε ακόμα ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να προωθήσουν πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Θέλουμε να πιέσουμε ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
ta nea