e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο


Ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων


Νέα βελτίωση των προσδοκιών κατέγραψε τον Φεβρουάριο η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 79,4 μονάδες έναντι 75,6 μονάδων τον Ιανουάριο. Η βελτίωση αυτή εκπορεύεται από μικρή άνοδο των δεικτών στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες.

Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.


Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από την έρευνα αναδεικνύεται περισσότερο εικόνα σταθεροποίησης στην οικονομία με το δείκτη να παγιώνεται, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και να μην επιδεινώνεται.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ιδρύματος, τα αποτελέσματα του Φεβρουαρίου υποδηλώνουν ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων. Κυρίαρχο πάντως χαρακτηριστικό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει η ανεργία, με την ανασφάλεια στις αγορές εργασίας να είναι διάχυτη.


Αναλυτικότερα:

•Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται χαμηλότερη απαισιοδοξία με τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας να σταθεροποιούνται. Αντίθετα, παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς οι προβλέψεις για την ανεργία, φανερώνοντας τη διάχυτη ανασφάλεια που διέπει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


•Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών.


•Στις Υπηρεσίες, ανακάμπτουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και εκείνες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα μικρή πτώση σημειώνεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της.


•Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων καταγράφουν βελτίωση.


•Στις Κατασκευές, η πτώση των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, αντισταθμίζεται από την άνοδο στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.


ta nea