e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το ράλι του πετρελαίου οδηγεί την ΕΚΤ σε αλλαγή της πολιτικής επιτοκίων

Έρχονται αυξήσεις τους επόμενους μήνες


Αντιμέτωπος με το ράλι του πετρελαίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι αναγκασμένος να αλλάξει σταδιακά τη νομισματική πολιτική της ευρω-τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το στόχο του 2% και παράλληλα απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Σύμφωνα με όσα δείχνει η προθεσμιακή αγορά, το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 1,5% έως το τέλος του έτους, με την πρώτη αύξηση να αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Το ευρώ ενισχύεται στο 1,3868 δολάριο, από 1,3866 την Τετάρτη όταν είχε ανέλθει έως το 1,3891 δολάρτιο, υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τρισέ θα χρησιμοποιήσει μία πιο «σκληρή» γλώσσα κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού αργότερα εντός του 2011.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τις δηλώσεις που θα κάνει σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας.

Σήμερα, επίσης, η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις τελευταίες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2011 και το 2012. Για φέτος η πρόβλεψη θα αυξηθεί σε πάνω από 2% έναντι 1,8% που είναι σήμερα.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,3%. Ο πληθωρισμός χονδρικής (δείκτης τιμών παραγωγού) ανήλθε τον ίδιο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 (6,1%).


ta nea