e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την εξάπλωση της γρίπης, αύξηση του αριθμού των θυμάτων

Στους 132 οι νεκροί


Ανεβαίνει σε επικίνδυνα ύψη ο αριθμός των θυμάτων του ιού Η1Ν1. Το ανησυχητικό είναι ότι κοντεύει όχι μόνο να φθάσει, αλλά να ξεπεράσει, τον περσινό αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης. Μέχρι την Τετάρτη 132 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης, τρεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πέρυσι κατά την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 149.


Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 105 ασθενείς, μέσα σε μία μέρα εισήχθησαν δέκα άτομα. Πέρυσι, στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν στην εντατική δεν ξεπερνούσε τους 70.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να φθάσει τα 200 ή τα 250. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος έχει σχέση με τα «σκαμπανεβάσματα» του καιρού και την ξαφνική κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. «Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο δεύτερος με την άρνηση των πολιτών και δη των υγειονομικών να εμβολιαστούν, και ο τρίτος λόγος με τον εφησυχασμό του κόσμου. Την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας της συνεχούς «πλύσης εγκεφάλου» για τα συμπτώματα και τους κανόνες ατομικής υγιεινής, ο κόσμος ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα.

Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Α.Δημόπουλος έχει παραδεχθεί ότι «... εφέτος η γρίπη μας έπιασε στον ύπνο». Όπως έχει πει, χαρακτηριστικά, ήρθε 'συμπυκνωμένα' και μας 'δάγκωσε'».

Παρ' όλα αυτά οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν, προς το παρόν, ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Όπως λένε, το μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε σε μεγάλη κλίμακα πέρυσι, να κλείνουν σχολεία δεν αποδίδει. Για ένα λόγο επιπλέον εφέτος, αφού τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες και λιγότερο σε παιδιά. Γι' αυτό δίνουν μεγάλη σημασία στην έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας (μέσα στο πρώτο 48ωρο) σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές.

Ωστόσο για να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:

•Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό.


•Την αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα.


•Την αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.


•Τη χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους.


•Τον καλό και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων.


•Την αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα.


•Την οικειοθελή κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.


ta nea