e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Μετά τις πιέσεις των διαδηλωτών


Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Άχμεντ Σαφίκ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα λίγες ημέρες πριν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Σε ανακοίνωσή του στη σελίδα του στο Facebook, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Άχμεντ Σαφίκ, την οποία ζητούσαν οι διαδηλωτές και να αναθέσει στον Ισάφ Σαράμ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Ο στρατός ανέθεσε στον Ισάφ Σαράμ, πρώην υπουργό Μεταφορών, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, την ώρα που διαδηλωτές ζητούν να εκδιωχθεί όλη η παλιά φρουρά πολιτικών από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, σχέδιο εξόδου από την πολιτική κρίση εξετάζει η Υεμένη.


Ο Άχμεντ Σαφίκ είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον 82χρονο Χ.Μουμπάρακ τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής του, πριν παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου μετά τη λαϊκή εξέγερση που διήρκεσε 18 ημέρες.

Η αντιπολίτευση και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αξίωναν την παραίτηση του Σαφίκ και της κυβέρνησής του, καθώς οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών είχαν όλοι διοριστεί επί Μουμπάρακ.

Ο Ισάφ Σαράμ είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανέφεραν ότι ο Ισάφ Σαράμ «έχει καλή φήμη» και ότι διατηρούν λίγες μόνο επιφυλάξεις για τον διορισμό του.

«Παραιτήθηκε από το υπουργείο και όποιος παραιτούνταν από το υπουργείο σε αυτό το κλίμα διαφθοράς σημαίνει ότι είτε δεν ήταν ευχαριστημένος με τη διαφθορά, είτε δεν ήταν εμπλεγμένος σε αυτήν, έτσι οι υπεύθυνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι μαζί του» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ρασάντ Μπαγιούμι.

Ωστόσο, ο Ρ.Μπαγιούμι πρόσθεσε πως η οργάνωσή του περιμένει να δει πώς θα λειτουργήσει ο Ισ.Σαράφ και πώς θα απαντήσει στα αιτήματα του λαού.

Λύση αναζητεί η Υεμένη

«Θετικά» θα ανταποκριθεί ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ στον οδικό χάρτη που προτείνει η αντιπολίτευση για την αποχώρησή του πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αντιπολίτευση και θρησκευτικοί ηγέτες της Υεμένης πρότειναν στον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο προβλέπει την αποχώρησή του από την εξουσία πριν από τα τέλη του 2011.

Η θητεία του Σάλεχ στην προεδρία, στην οποία βρίσκεται εδώ και 32 χρόνια, λήγει το 2013.

«Στη διάρκεια συνάντησης με τους ουλεμάδες συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο επίλυσης της κρίσης, το οποίο προβλέπει έναν οδικό χάρτη για την αποχώρηση του προέδρου πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ αλ-Σάμπρι.

«Είναι θέμα του προέδρου να αποφασίσει εάν θα δεχθεί την πρόταση αυτή ή θα την απορρίψει» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η απάντηση θα είναι θετική και ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν τις λεπτομέρειες, πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση.
ta nea