e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δραματική έκκληση απευθύνει ο ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Λιβύης

Τραγικές οι συνθήκες στα σύνορα


Τουλάχιστον 180.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNΗCR), η οποία προχώρησε σε επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια στον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας. Χιλιάδες ξένοι που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, εξαιτίας της βίας, έχουν εγκλωβιστεί στην Τυνησία.
Προσφυγικό στρατόπεδο στα δυτικά σύνορα της Λιβύης, που θα φιλοξενεί 50.000 άτομα ετοιμάζει η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να «εμποδίσει» το κύμα προσφύγων.



Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

Μόλις οι άνθρωποι αυτοί διασχίσουν τα σύνορα, πρέπει να βρουν ένα μέσο μεταφοράς για να φθάσουν στη χώρα τους.


Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης», εάν δεν ληφθούν μέτρα προκειμένου για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σύνορα της Τυνησίας.

Η εκπρόσωπος της UNHCR, Μελίσα Φλέμινγκ, τόνισε ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι προβλέπει να διπλασιαστούν οι χώροι υποδοχής προσφύγων στον καταυλισμό στην Τυνησία στα σύνορα με τη Λιβύη.

Περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι από το Μπανγκλαντές πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας την Τετάρτη, είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να υποδεχθεί ο καταυλισμός που έχουμε εγκαταστήσει στην Τυνησία. Σε αυτόν σήμερα μπορούμε να υποδεχθούμε 10.000, το επόμενο στάδιο θα είναι 20.000» πρόσθεσε.

«Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να δεχόμαστε σε ευνοϊκές συνθήκες όσους φθάνουν. Είμαστε σε μια κατάσταση κρίσης. Η αποσυμφόρηση των συνόρων είναι προτεραιότητα» επανέλαβε.

Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρώμη θα στήσει στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50.000 άτομα.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να περιορίσει το κύμα προσφύγων στο μικρό νησί Λαμπεντούζα, στα νότια της Σικελίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλφρέντο Μάντικα, το συγκεκριμένο στρατόπεδο προσφύγων, μπορεί να ονομαστεί «Villaggio Italia» (Χωριό Ιταλία), και εκτός από Λίβυους πρόσφυγες, θα είναι σε θέση να υποδεχθεί και Αιγυπτίους που εγκατέλειψαν τις πόλεις τους, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα τους.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Η πρακτική διαχείριση, πάντως, του προσφυγικού αυτού στρατοπέδου δεν θα ανήκει στην Ιταλία» εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ανακοίνωσε ότι «μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, πρόκειται να αποπλεύσει με προορισμό τη Βεγγάζη πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα».

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη μεταφορά 1.700 ανθρώπων από την Τυνησία στην Αίγυπτο.

Ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρει και ο Καναδάς. Ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πέντε εκατομμύρια δολάρια, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα, στέγαση και ιατρικό εξοπλισμό.

Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο συνοριακό σταθμό Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, μεταξύ τους 31.000 Αιγύπτιοι, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του αρχηγείου των Τυνήσιων πυροσβεστών στο σημείο. «Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι περιμένουν στη λιβυκή πλευρά» των συνόρων, πρόσθεσε.

Η UNHRC και ο ΟΙΜ έχουν απευθύνει επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό μετέχοντας σε ένα «κοινό πρόγραμμα εκκένωσης», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.
ta nea