e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Υπουργική απόφαση για το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

Δήλωση ένταξης στο ωράριο του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες τη Δευτέρα και την Τετάρτη, ή την Τρίτη και την Πέμπτη, κατά περίπτωση, άλλα και για όλες τις εφημερίες, θα πρέπει να υποβάλουν οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.


Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, ωράριο. Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και λένε ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο έως τις 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου και οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών, ακριβώς όπως ισχύει σήμερα, και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους, για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο.

Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης, όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες, στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ορίζει ο νόμος.

Η απόφαση αναφέρει ότι σε τουριστικές περιοχές, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της περιφέρειας. Σημειώνεται, ότι τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεών τους με βάση τις νέες ρυθμίσεις δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

Επίσης, σταδιακά οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωμένοι να μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών, όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παράνομη, παράλογη και χαοτική, χαρακτηρίζει την απόφαση του κ. Λοβέρδου για το ωράριο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου. Η απόφαση "οδηγεί τον κλάδο στη εξαθλίωση και διαλύει παντελώς το σύστημα των εφημεριών. Η απάντησή μας είναι σε πρώτη φάση η προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αμπατζόγλου.
nooz.gr