e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ταχύτητατη επίλυση του ελληνικού ζητήματος ζητά ο Κάμερον

Άμεση δράση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ζητά από την ευρωζώνη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχει ιδρύσει, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους, και πρέπει το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εμπλακεί περισσότερο στην διαδικασία» επεσήμανε ο κ. Κάμερον στο BBC.


Επιπλέον, κάλεσε τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να «ενισχύσουν» τα τραπεζικά τους συστήματα, όπως έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του, ο Τζορτζ Όσμπορν, την προηγουμένη. «Πρέπει να σβηστεί η πυρκαγιά», δήλωσε ο Κάμερον, συμπληρώνει ότι «το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το συντομότερο». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος το 1998 είχε παρομοιάσει το ευρώ με "κτίριο που έχει πιάσει φωτιά και δεν έχει πόρτες", εκτίμησε πρόσφατα ότι τα γεγονότα τον δικαίωσαν "όσον αφορά ορισμένες χώρες".

Ταυτόχρονα, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι ο ανταγωνισμός δεν θα επηρεαστεί από τη στενότερη συνεργασία των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Εκτίμησε εξ άλλου ότι η κρίση χρέους στην ΕΕ «αποτελεί τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία, της Βρετανίας περιλαμβανομένης».

«Καθώς οι χώρες της ευρωζώνης συντονίζονται περισσότερο, όπως πιστεύω ότι όφειλαν, εκείνες που είναι εκτός του ευρώ, όπως η Σουηδία και η Πολωνία και φυσικά η Βρετανία θα χρειαστούν ορισμένες εγγυήσεις για να διασφαλιστεί πως όσα συμφωνούν οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την ενιαία αγορά», είπε ο Κάμερον. Στο μεταξύ ο Άντερς Μποργκ, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, δήλωσε ότι υπάρχει ένας "προφανής κίνδυνος" ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα "δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο", και ότι δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους.

«Δεν έχουμε δει την έκθεση της τρόικας αλλά είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος σε αυτό το στάδιο ότι (η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα) εκτροχιάστηκε».
dealnews.gr