e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Καταφθάνει με σχέδιο χρεοκοπίας ο Ρέσλερ

Παρότι οι προτάσεις του για τη "σωτηρία" της Ελλάδας είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν το βάζει κάτω και προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στην Αθήνα, βάζοντας στις αποσκευές του σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» για τη χώρα μας.

Πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρουν πως το σχέδιο του κ. Ρέσλερ, προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.


Όπως προβλέπει το σχέδιο, τη διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Το σώμα αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σχέδιο, θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους. Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.
dealnews.gr