e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Γερμανικές τράπεζες No1 κάτοχοι κρατικών ομολόγων

Στα χέρια των γερμανικών τραπεζών βρίσκεται το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) να υπολογίζει την έκθεσή τους στα 22,7 δισ. δολάρια.Στα χαρτοφυλάκια των γαλλικών τραπεζών βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 15 δισ. δολαρίων, όμως, η συνολική έκθεσή τους στην Ελλάδα ανεβαίνει στα 56,7 δισ. δολάρια εάν συνυπολογιστούν και τα σχεδόν 40 δισ. που έχουν δανείσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω των ελληνικών θυγατρικών τους.


Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που αφορούν στα τέλη του 2010, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών ανέρχονται στα 54,2 δισ. δολάρια. Το 96% βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις γαλλικές και γερμανικές να αντιστοιχούν στο 69%.

Οι συγκεκριμένες τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και εκείνες που θα κληθούν να στηρίξουν την Ελλάδα με τη μετακύληση των θέσεών τους στα ομόλογα, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης που είχε εφαρμοστεί το 2009 για τη διάσωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν η BNP Paribas με 5 δισ. ευρώ, η Dexia με 3,5 δισ. ευρώ, η Commerzbank με 3 δισ. ευρώ, η Societe Generale με 2,7 δισ. ευρώ, η ING με 2,4 δισ. ευρώ και η Deutsche Bank με 1,6 δισ. ευρώ.
dealnews.gr