e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Θησαυρός 32 εκατ. δολ. ανακαλύφθηκε σε κήπο

Tο χρηματιστήριο της τέχνης


Σε δημοπρασία το γλυπτό του Ολλανδού Adriaen de Vries
«Το έργο θεωρείται από τους εμπόρους τέχνης ότι θα καταρρίψει νέο ρεκόρ για την προ του 20ου αιώνα ευρωπαϊκή γλυπτική».Αντί 32 εκατ. δολαρίων αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Christie's στο Λονδίνο, τον Ιούλιο, ένα γλυπτό του Ολλανδού Adriaen de Vries. Και όμως, αυτός ο θησαυρός του 17ου αιώνα βρισκόταν στον κήπο ενός κάστρου της Β. Ευρώπης, χωρίς κανένας να γνωρίζει την απίστευτη αξία του.


Το γλυπτό ανακαλύφθηκε όταν οι ιδιοκτήτες του πύργου κάλεσαν έναν εκτιμητή για να αποτιμήσουν την αξία της μεγάλης συλλογής τους. «Είπαν στον εκτιμητή μας να μην ξεχάσει όσα έργα βρίσκονταν στον κήπο. 'Θα προχωρήσω στο de Vries αργότερα', τους είπε εκείνος, αστειευόμενος.

Όμως, όταν ανέβηκε στη σκάλα και εξέτασε το μπρούτζινο γλυπτό, αυτή ακριβώς ήταν η υπογραφή που βρήκε», εξηγεί ο Donald Johnston, επικεφαλής γλυπτικής του οίκου Christie's. Το έργο, που απεικονίζει μία μυθική φιγούρα που κρατά στην πλάτη της την υδρόγειο, θεωρείται από τους εμπόρους τέχνης μια σπουδαία ανακάλυψη, αφού αναμένεται να καταρρίψει νέο ρεκόρ για την προ του 20ου αιώνα ευρωπαϊκή γλυπτική.


Η δημοπρασία θα γίνει στις 7 Ιουλίου, με την αγορά να πιστεύει ότι αγοραστές από το Κατάρ ή το Άμπου Ντάμπι θα μπορούσαν εύκολα να πληρώσουν την τεράστια αξία του γλυπτού, που έχει πλέον καθαριστεί από την πράσινη οξείδωση που είχε προκαλέσει η επί αιώνες έκθεσή του στη βροχή και τα φυσικά φαινόμενα.

Ο De Vries ήταν καλλιτέχνης των τελών της Αναγέννησης, που δούλεψε στην Πράγα για το Ρωμαίο αυτοκράτορα Rudolf II και τον αρχιστράτηγό του, Albrecht von Wallenstein. Ο τελευταίος πιστεύεται ότι του παρήγγειλε μια σειρά από αγάλματα κήπου, στα οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκει και αυτό που ανακαλύφθηκε.

Ο οίκος Christie's είναι αισιόδοξος για τη δημοπρασία του συγκεκριμένου έργου, καθώς αυτό το κομμάτι της αγοράς δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια.

Το ρεκόρ για ένα πρώιμο ευρωπαϊκό γλυπτό κατέχει ένας μπρούτζινος ιταλικός δίσκος των τελών του 15ου αιώνα που απεικονίζει τον Άρη, την Αφροδίτη, τον Έρωτα και τον Ήφαιστο. Το κομμάτι είχε πουληθεί επίσης από τον οίκο Christie's το Δεκέμβριο του 2003 αντί 6,9 εκατ.στερλινών. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, αγοραστής ήταν ο ξάδερφος του εμίρη του Κατάρ, Sheikh Saud al Thani.


dealnews.gr