e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Υπό την πίεση των αντιδράσεων


Υπό την πίεση των αντιδράσεων για τα νέα μέτρα, συνεδριάζει το μεσημέρι άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει ξεκάθαρη στάση από τους υπουργούς του, προκειμένου η κυβέρνηση να πάει συντεταγμένη στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο και την ψήφιση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να διατυπώσουν τυχόν ενστάσεις ή προτάσεις επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και θα ζητήσει ενότητα και αποφασιστικότητα. «Αν δεν πιστέψουμε πρώτα εμείς ότι κάνουμε το σωστό, πως θα μας πιστέψουν οι πολίτες;» λένε ενδεικτικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το βασικό δίλημμα που τίθεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δεν λάβει η Ελλάδα την 5η δόση, τότε στις 15 Ιουλίου η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Εκ παραλλήλου, στο «βάθος» διαφαίνεται ένα επιπλέον δίλημμα, σύμφωνα με το οποίο εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το πακέτο των νέων μέτρων, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.


Σε αυτό το κλίμα, συγκαλείται την Τρίτη ο ΚΤΕ Οικονοµίας µε τη συµµετοχή ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Κινήµατος, προκειµένου οι βουλευτές να ενηµερωθούν τόσο για την πορεία της προσπάθειας να αποσοβηθεί η χρεοκοπία όσο και για τους στόχους του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μετά, δε, και την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η συνεδρίαση προσλαµβάνει µεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού ένας από τους όρους που έθεταν οι «16» ήταν να υπάρξει απολογισµός για τον έναν χρόνο εφαρµογής του Μνηµονίου και να δοθούν εξηγήσεις για την αποτυχία των µέτρων τα οποία δεν ήταν επαρκή και οδήγησαν στη λήψη νέων µέτρων για το 2011.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από τους 16 βουλευτές θα θέσουν τα δύο ζητήµατα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η σχετική διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Οµάδα θα λειτουργήσει εκτονωτικά, για να µειωθεί η ένταση.

Το Μεσοπρόθεσµο αναµένεται να συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής περί τις 20 Ιουνίου ως «άρθρο µόνο», και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους «16» έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το καταψηφίσουν, εν τούτοις µεταξύ των στελεχών του Μεγάρου Μαξίµου είναι διάχυτη η ανησυχία.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από τώρα µια «οµάδα κρούσης» που αποτελείται από τη γενική γραµµατέα παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη, τον γραµµατέα της ΚΟ Β.Εξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Ευθυµίου έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα να πείσει τους βουλευτές ότι η επιψήφιση του Μεσοπρόθεσµου είναι θέµα επιβίωσης όχι µόνο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τη χώρα, αφού από αυτό εξαρτάται απολύτως το αν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και χρεοκοπία.

Αν και πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι στην ουσία αυτή η περιγραφή αποτελεί τον πυρήνα ενός εκβιαστικού διλήµµατος, είναι γεγονός ότι δεν έχουν επί του παρόντος προκύψει στοιχεία που να δηµιουργούν την αίσθηση ότι η ψηφοφορία θα σηµάνει την απαρχή έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως, πολλά θα διαφανούν κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ στην οποία, πλην του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα παρίστανται τέσσερις ή πέντε υπουργοί οι οποίοι θα δίνουν απαντήσεις όταν προκύπτει ανάγκη στους βουλευτές. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών Γ.Ραγκούση, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη και Μεταφορών ?.Ρέππα.
ta nea