e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πληροφορίες «δείχνουν» στρατιωτικές διαστάσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έλαβε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, νέες πληροφορίες που «φαίνεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη» πιθανών στρατιωτικών διαστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα» είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, σε ομιλία του προς το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Φερεϊντούν Αμπάσι-Νταβάνι, «σχετικά με τις ανησυχίες της Υπηρεσίας για την ύπαρξη πιθανών στρατιωτικών διαστάσεων».

Ζήτησε, επίσης, από την Τεχεράνη να δώσει άμεσα πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, τα έγγραφα και σε αξιωματούχους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να απαντηθούν τα ερωτήματα της ΙΑΕΑ.

Αν και δεν ξεκαθάρισε τι είδους πληροφορίες ήταν αυτές και ποια η πηγή τους, πρόσθεσε ότι η απάντηση του Ιράν δεν ήταν ικανοποιητική και ότι έστειλε νέα επιστολή στον Αμπάσι-Νταβάνι στις 3 Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα της ΙΑΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση θεωρεί ότι το Ιράν αποσκοπεί στη δημιουργία πυρηνικού πυραύλου. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει «ειρηνική χρήση» και κυρίως αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
ta nea