e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Με υποβάθμιση απειλεί την Τουρκία η Moody's

Ένα βήμα πριν την υποβάθμιση είναι Τουρκία, εάν η χώρα βρει δυσκολίες στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, ενώ καλεί την κυβέρνηση να «μαζέψει» τον προϋπολογισμό μετά από τις εκλογές της Κυριακής. Παρά την πρόοδο της χώρας στη βελτίωση της δημοσιονομικής της θέσης, «τα σημαντικά ευάλωτα σημεία της Τουρκίας, όπως το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η εξάρτησή της από τις επενδυτές ροές για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, καθιστούν τα πολύ ισχυρά δημοσιονομικά θεμελιώδη, ακόμη πιο σημαντικά», αναφέρει η Moody's.



Όπως δήλωσεη αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης, Sarah Carlson, «η αξιολόγηση της Τουρκίας μπορεί να δεχθεί πτωτικές πιέσεις εάν το μεγάλο και διογκούμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γίνει πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.


«Η ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος είναι βασικός παράγοντας ρίσκου για την Τουρκία αυτή τη στιγμή», αναφέρει η αναλύτρια του οίκου.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση 1,9% φέτος, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των νομισμάτων από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες χώρες, καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες ότι η Τουρκία θα συναντήσει προβλήματα στη συγκράτηση του ελλείμματος.


Το έλλειμμα, που εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα διευρυνθεί στα 39,2 δισ. δολάρια ή στο 5,4% του ΑΕΠ φέτος, ανήλθε στα 60,5 δισ. δολάρια στη διάρκεια του δωδεκαμήνου μέχρι το Μάρτιο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη ενίσχυσε τη ζήτηση για εισαγωγές.


Η Carlson επισημαίνει ότι η πρόκληση τώρα για την Τουρκία είναι να εμφανίσει μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα χρέους, ώστε να αυξήσει την ευελιξία της στα εξωτερικά σοκ.

Η Moodys διατηρεί για την Τουρκία τη σύσταση Ba2 με θετικό outlook, η Standard & Poor's δίνει αντίστοιχη αξιολόγηση ΒΒ με επίσης θετικές προοπτικές και η Fitch Ratings αξιολογεί την Τουρκία με ΒΒ+.
ta nea