e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μέχρι τα μέσα της εβδομαδας αναμένει το Βερολίνο το πόρισμα της τρόικας για την Ελλάδα

Στην τελική ευθεία


Η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα στα μέσα της εβδομάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος γερμανικής κυβέρνησης την Δευτέρα.«Η έκθεση της τρόικας δεν είναι έτοιμη ακόμη. Ευελπιστούμε ότι θα παρουσιαστεί στα μέσα της εβδομάδας», είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Σάιμπερτ, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.


Ο κ. Σάιμπερτ επαναβεβαίωσε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο νέο πακέτο θα πρέπει να συμμετάσχουν και ιδιώτες ομολογιούχοι.

Η απόφαση για το αν θα εκταμιευθεί και νέα βοήθεια υπέρ της Ελλάδας θα ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, και όχι σε ευρωπαϊκό, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη η συμφωνία για δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και προσέθεσε ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί αναγκαστικά από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF).



Ζητούν υποθήκη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου στήριξης.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να κάμψουν τις αντιστάσεις όσων απορρίπτουν τις νέες πιστώσεις.

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών δεν είναι πια μεγάλες.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το ενδεχόμενο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνει τη δυσαρέσκεια εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων εξετάζει να προσκαλέσει την καγκελάριο Μέρκελ μετά το ταξίδι της στις ΗΠΑ σε έκτακτη συνεδρίαση με σκοπό να της εκθέσει τις απόψεις και αντιρρήσεις της.

Οι Φιλελεύθεροι αναμένεται να ζητούν δικαίωμα βέτο για το γερμανικό κοινοβούλιο σε ψηφοφορίες μελλοντικών πακέτων οικονομικής στήριξης, ενώ στο στόχαστρο θα μπει και η Άνγκελα Μέρκελ και ειδικότερα η διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Προς το παρόν, ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι «δεν υπάρχει απόφαση για ένα νέο πακέτο στήριξης».

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης για οικονομικά ζητήματα Νόρτμπερτ Μπάρτλε, τονίζει ότι «δεν διεξάγεται συζήτηση για νέες πιστώσεις».

Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι «για την ώρα δεν μπορώ να φανταστώ πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα».
ta nea