e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Προς ανασχεδιασμό τα μέτρα για την αντιμετώπιση κύματος λαθρομεταναστών

Προτάσεις Παπουτσή στη Ρώμη


Την συνεργασία της Ακτοφυλακής των χωρών της Μεσογείου, τον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό της Frontex και την συζήτηση ακόμα και σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης από την επαναστατημένη Βόρειο Αφρική, που υπάρχει κίνδυνος να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αναμένεται να προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.Ο κ. Παπουτσής ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου είχε στείλει επιστολή στον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex Ιλκα Λαϊτίνεν και στην αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεσίλια Μάλμστρομ, στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και ζητούσε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος μη νόμιμων μεταναστών.



Tην Τετάρτη στην έκτακτη σύσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι υπό το βάρος και των γεγονότων στη Λιβύη, θα παραστούν εκτός από τον κ. Παπουτσή οι αρμόδιοι υπουργοί από την Γαλλία, την Ισπανία, την Μάλτα και την Κύπρο.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως οι ομόλογοι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα αυξημένης ροής μεταναστών από την Βόρεια Αφρική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τα γεγονότα στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός μέτρων που θα περιλαμβάνει διακρατική συνεργασία αρμοδίων υπηρεσιών (κυρίως της Ακτοφυλακής), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπολίες από πλοία της Frontex στην Μεσόγειο που θα επεκτείνονται από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης έως τις ισπανικές και γαλλικές ακτές.

Ακόμη στο Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. και στο Λιμενικό Σώμα - μετά και από σχετική εντολή του κ. Παπουτσή - γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να υπάρχει ενδεχόμενος επιχειρησιακός ανασχεδιασμός.

Σκάφη του Λιμενικού πάντως καθημερινά «οργώνουν» την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένδειξη ή πληροφορία για μετακίνηση λαθρομεταναστών προς τις ελληνικές ακτές.


ta nea