e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Απομονωμένος ο Άξελ Βέμπερ στην Ευρωζώνη

Η εμμονή του απερχόμενου Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Άξελ Βέμπερ στην άποψή του κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνειά του, αναδεικνύει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, την απομόνωσή του μεταξύ των πολιτικών της Ευρωζώνης. Το δημοσίευμα, με τίτλο: "Ο Βέμπερ βάζει τη Γερμανία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ", σημειώνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, που ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 30 Απριλίου, έχει αναφέρει ως λόγους που τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την κούρσα διαδοχής του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ - η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο - την αντίθεση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης στις απόψεις του αλλά και τη μειοψηφική θέση του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.



Το δημοσίευμα σημειώνει, ωστόσο, ότι οι απόψεις του κ. Βέμπερ είναι ευθυγραμμισμένες με τις απόψεις της γερμανικής Κυβέρνησης, η οποία εκτός από τις αντιρρήσεις που έχει για τα θέματα αυτά επί της αρχής, φοβάται ότι η επαναγορά των ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να μπλοκαρισθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.


Σε άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται ότι η συντριπτική ήττα που υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην πόλη - κρατίδιο του Αμβούργου φέρνει αναστάτωση και στις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.


Ο Ισπανός Πρωθυπουργός κ. Χοσέ Λουί Θαπατέρο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ τόνισε ότι πιστεύει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα στηρίξει την ενίσχυση του ΕΤΧΣ. "Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τη δέσμευση της Καγκελαρίου Μέρκελ", είπε ο κ. Θαπατέρο.


Ο κ. Τρισέ έχει ζητήσει από καιρό να ενισχυθεί όχι μόνο η "δύναμη πυρός" του ΕΤΧΣ για να παρέχει δάνεια, αλλά και η ευελιξία του Ταμείου, ώστε να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Με άρθρο του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο κ. Βέμπερ επαναφέρει τι θέσεις - που δημοσίευσε και χθες η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας στο μηνιαίο δελτίο της - κατά της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο και της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που χορηγεί. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο, με το οποίο έχει δανεισθεί η Ελλάδα από την ΕΕ - πριν δημιουργηθεί το Ταμείο - είναι περίπου 5% για την Ελλάδα, ενώ το επιτόκιο για την Ιρλανδία φθάνει σχεδόν το 6%.




dealnews.gr