e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η σεναριολογία των τραπεζών και το τέλος ενός «γάμου»

Πως οι δυο μεγάλες τράπεζες παίζουν στην τραπεζική «AlphaΕθνική»;


Τι και αν η Alpha Bank δια στόματος του προέδρου της, Γιάννη Κωστόπουλου, είπε όχι στην πρόταση της Εθνικής, η τροπή που παίρνει το θέμα ακόμη και η θέση της Εθνικής μετά πρότασης, δείχνει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.Όποιος συνδετικός κρίκος υπήρχε για να γεφυρώσει της δυο μεγάλες τράπεζες και να επαναφέρει τις διοικήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank κοντά σε μια συμφωνία, κόπηκε οριστικά τη Δευτέρα η επιστολή προς το προσωπικό της Alpha που φέρει την υπογραφή του κ. Κωστόπουλου και στην οποία επικαλείται για μία ακόμη φορά τις αβεβαιότητες της τρέχουσας συγκυρίας ως το βασικό κριτήριο που καθόρισε την αρνητική απάντησή της στην πρόταση φιλικής εξαγοράς από την Εθνική.



Από την Κυριακή κιόλας η Εθνική τράπεζα είχε αποκλείσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη πρόταση από μέρους της.

Η κατηγορηματική άρνηση της διοίκησης Κωστόπουλου-Ματζούνη απογοήτευσε αρκετούς στην τραπεζική και χρηματιστηριακή αγορά, άνοιξε όμως νέο γύρο σεναρίων για τις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.


Η Εθνική δεν κρύβει την έκπληξή της από την άρνηση της Alpha. Ο διεθνής οικονομικός τύπος τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης, ενώ από την ελληνική αγορά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε πως μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου. «Νομίζω ότι αν τα βρουν οι δύο πλευρές θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα και για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σάλλας.


Επαφές με στελέχη

Σήμερα ο κ. Κωστόπουλος έχει προγραμματίσει συνάντηση στελεχών της τράπεζας, προκειμένου να τους εξηγήσει τους λόγους που καθόρισαν τις αποφάσεις του, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ψυχολογίας του προσωπικού και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Alpha εκ του γεγονότος και μόνον ότι βρέθηκε στη θέση του στόχου και όχι του «βέλους» που θα ταίριαζε περισσότερο στην από ετών διαμορφωμένη κουλτούρα αυτή του πανίσχυρου οργανισμού που επιλέγει αλλά δεν μπορεί να επιλέγεται.

Τραπεζική κύκλοι κάνουν λόγο ότι ο κ. Κωστόπουλος φέρεται να συμφωνούσε στη νέα τράπεζα, καθώς με τη συγχώνευση θα υπήρχε η «γέννηση» θα ήταν ενός από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς στη ΝΑ Ευρώπη.

Αυτή, όμως, η διαφορά σε ανώτερο επίπεδο φαίνεται ότι θα υπήρχε και σε επίπεδο κατώτερων στελεχών, καθώς στελέχη άλλων ελληνικών τραπεζών έκαναν λόγο για «σφαγή», η οποία θα έπρεπε να γίνει, με απολύσεις τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων.

Αν υπολογίσει κανείς ότι η Εθνική διαθέτει 14.000 προσωπικό και η Alpha Bank 11.000 προσωπικό, οι 3000 απολύσεις θα αποτελούσαν κοινωνικό πρόβλημα.


Το deal Εθνικής-Alpha Bank απέτυχε πριν καλά καλά ξεκινήσει, όμως οι μηχανισμοί των τραπεζών κινητοποιήθηκαν ήδη και βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια


Τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη, που θα έχει η πρόταση «γάμου» της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, παραθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το πρώτο θέλει την Εθνική να παρουσιάζει μία νέα βελτιωμένη προσφορά, κάμπτοντας έτσι τις αντιστάσεις της Alpha.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την Alpha Bank να υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις και να προχωρεί στη συγχώνευση, ενώ μία τρίτη εκδοχή εκδοχή είναι η είσοδος ξένου υποψηφίου αγοραστή στο «παιχνίδι». Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η εμπλοκή ξένης τράπεζας συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες όσο επιμένουν οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η συμφωνία θα μπορούσε τέλος να οδηγηθεί σε οριστικό ναυάγιο, έχοντας δώσει ωστόσο το έναυσμα για σημαντικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν στην αναδιάταξη του κλάδου.


dealnews.gr