e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Προς αύξηση των επιτοκίων κινείται η ΕΚΤ καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός


Αλλάζει η νομισματική πολιτική


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.«Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αποφασιστικά και άμεσα αν χρειαστεί», είπε την Δευτέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ευρω-τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει νομισματική πολιτική, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού.


Ο κ. Σταρκ είναι ένα ακόμα στέλεχος της ΕΚΤ που δείχνει ότι η ευρω-τράπεζα ίσως αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο του 2% και έφθασε στο 2,4% τον Ιανουάριο.

Στις 3 Μαρτίου η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει τις νεότερες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και ίσως τότε, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας, δείξει και επισήμως ότι θέλει να αλλάξει την πολιτική επιτοκίων.

Ένα άλλο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, είπε την Δευτέρα ότι καθώς ενισχύεται η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επανεξετάσει το κατά πόσο το βασικό επιτόκιο της πρέπει να παραμείνει στο 1%.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε πει στις 19 Φεβρουαρίου ότι ο πληθωρισμός ίσως κινηθεί ανοδικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, είχε αναφέρει ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δείχνει η προθεσμιακή αγορά επιτοκίων, η ΕΚΤ ίσως αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο.


ta nea