e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δημοσιονομικό τέχνασμα η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου με ομόλογα

Διαχειριστής των υποχρεώσεων οι τράπεζες


Δημοσιονομικό τέχνασμα που καθιστά τις τράπεζες διαχειριστές των οφειλών του Δημοσίου, αποτελεί ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και δίνει την δυνατότητα στο Δημόσιο να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα. Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ.12 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εξοφλεί παντός είδους υποχρεώσεις, σε εθνικό ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού, στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου κρατικού Προϋπολογισμού.


Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη ο σκοπός, οι όροι, οι διαδικασίες, το ύψος των εκδιδόμενων τίτλων και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια που αφορά στην έκδοση των κρατικών χρεογράφων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 12 Δεκεμβρίου 2010.

Δημοσιονομικό τέχνασμα

Η εξόφληση υποχρεώσεων με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζει μειωμένο τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος. Ο τρόπος είναι απλός:

Το 2011 το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει χρέη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 1 δισ. ευρώ ή 0,23% του ΑΕΠ για φόρους που εισέπραξε για λογαριασμό των ΟΤΑ.

Εφόσον η εξόφληση αυτή γίνει με έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα θα επιμερισθεί σε βάθος χρόνου και ο Προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται μόνον όταν θα πρέπει να εξοφληθεί μια δόση (τοκομερίδιο). Την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα από τις εισπράξεις των φόρων που αντιστοιχούν στους Δήμους θα εμφανίζονται απευθείας στον Προϋπολογισμό μειώνοντας το έλλειμμα του 2011.

Οι Δήμοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα εν λόγω ομόλογα (θα πρέπει να τα διακρατήσουν έως την λήξη) και έτσι οι σχετικές υποχρεώσεις θα καταγράφονται ως ενδοκυβερνητικό χρέος και όχι ως χρέος της Γενικής Κυβέρνησης

Ο ρόλος των τραπεζών

Η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου με έκδοση εντόκων γραμματίων ή ομολόγων περνά σε σημαντικό βαθμό μέσα από τις τράπεζες. Όπως έγινε και στην περίπτωση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου θα την αναλάβουν πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται πως μετά από διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών, η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε το έργο της συγκέντρωσης και εξόφλησης των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έναντι συγκεκριμένης αμοιβής.

Μέλλει να διευκρινισθεί εάν στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν την συγκέντρωση και εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου , παρέχοντας ουσιαστικά πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες για μήνες, λόγω της άτυπης στάσης πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση οφειλών με έντοκα γραμμάτια και ομόλογα αναμένεται να αφορά σε ποσά που θα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.


ta nea