e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συναντήσεις τραπεζιτών με S&P και Moody's

Να αποσοβήσουν την πιθανότητα υποβάθμισης, τόσο της ελληνικής οικονομίας, όσο και των τραπεζών θα επιχειρήσουν σήμερα το απόγευμα από το Λονδίνο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί να γίνει παρουσίαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας από εκπροσώπους των τεσσάρων τραπεζών στα στελέχη της S&P.


Tην παρουσίαση έχουν αναλάβει να κάνουν οι κ.κ. Μαγγίνας από την Εθνική, Μασουράκης από την Alpha, Xαρδούβελης από την Eurobank και Λεκκός από την Τράπεζα Πειραιώς. Ανάλογη παρουσίαση έγινε την Παρασκευή και στην Μoody's την οποία παρακολούθησαν δεκατρία στελέχη της.


Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας από τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές.

"Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι η ΕΕ θα επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης για το υπόλοιπο χρέος" δήλωσε στο Reuters, ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι "είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για το ενδεχόμενο αυτό παρά για το "κούρεμα" των ομολόγων.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανότερο ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιό του και να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να αποφύγουν το "κούρεμα" της αξίας των ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "ακόμη και μία μικρή διαγραφή απαιτήσεων των ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών - κυρίως των γερμανικών και γαλλικών - θα τις έπληττε και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα έκανε ζημιά στην κατάσταση της Ευρωζώνης".

Οι Έλληνες κατέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους, σημειώνει ο κ. Χαρδούβελης, ενώ τα υπόλοιπα τρία τέταρτα κατέχουν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Η ΕΕ συζητά προτάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση προβλήματος χρέους της Ευρώπης.


dealnews.gr