e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διαθέσιμες για γάμους και δεξιώσεις πολλές αίθουσες μεγάλων μουσείων

Ανάγκα και οι διευθυντές πείθονται


Να διαθέτουν τις αίθουσες τους για γάμους, δεξιώσεις και συνεστιάσεις, αποφάσισαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία τους και να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα, πάντως, το φαινόμενο αυτό δεν φαίνεται να έρχεται.Σύμφωνα με τα Νέα, οι διευθυντές πολλών ιδρυμάτων αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται δραστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού οι επισκέπτες ανταποκρίνονται µόνο σε εκθέσεις-µπλοκµπάστερς, τα έσοδα στα καφέ και τα πωλητήρια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ενώ έχουν συρρικνωθεί οι κρατικές επιχορηγήσεις.


Έτσι, µε 1.000 ευρώ µπορεί να περάσει κάποιος µια νύχτα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου, ενώ εάν μπορεί να διαθέσει από 5.000 έως 25.000 ευρώ µπορεί να διοργανώσει πάρτι γενεθλίων ή δείπνο ανάµεσα στα αριστουργήµατα της Αναγέννησης στην Γκαλερία Μποργκέζε της Ρώµης ή στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης.


Στην Ελλάδα, ωστόσο, τα µουσεία δεν φαίνεται να έχουν µπει στο κλίµα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανάλογος σχεδιασµός για την εξεύρεση εναλλακτικών µεθόδων που θα αποφέρουν έσοδα.


?εν έχουµε συνέλθει ακόµη από το σοκ» επισηµαίνει στα Νέα ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος ?εληβορριάς. «Για να σχεδιάσουµε το µέλλον χρειαζόµαστε µια περίοδο νηφαλιότητας, για να συνεκτιµήσουµε τι µπορούµε να εφαρµόσουµε στην ελληνική πραγµατικότητα. Ας µην ξεχνάµε πως οι αίθουσες απαιτούν κι έναν βαθµό ασφαλείας. Σαφώς και έχει γίνει πιο άνετη η σχέση εκθέµατος - επισκέπτη συγκριτικά µε το παρελθόν, αλλά δεν µπορεί να κυκλοφορούν οι καλεσµένοι ανάµεσα στα έργα µε ένα ποτήρι κρασί».

«Θεωρώ ότι πολλά από αυτά είναι υπερβολικά» εκτιµά ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ?ηµήτρης Παντερµαλής. «Κάθε µουσείο οφείλει να προωθεί την κανονική του λειτουργία και να προσφέρει µε βάση τα εκθέµατά του νέα ερεθίσµατα για τους επισκέπτες».


«Όταν έχουµε κατακρίνει τόσο σφοδρά το Βρετανικό Μουσείο που έδινε δεξιώσεις στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι δυνατόν να επιτρέψουµε στα ελληνικά µουσεία να κάνουν κάτι αντίστοιχο; Άλλωστε οι µουσειακοί χώροι δεν είναι ούτε εγκοιµητήρια ούτε εστιατόρια. Είναι πολύ εύκολο µια αδέξια κίνηση να προκαλέσει µη αναστρέψιµη βλάβη σε ένα έργο τέχνης, είτε πρόκειται για αρχαίο αντικείµενο είτε για σύγχρονο» τονίζει η γενική γραµµατέας του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού Λίνα Μενδώνη.
 
ta nea