e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σταδιακή μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2012

Πού και πώς θα γίνουν οι περικοπές


Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις, κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων της την ερχόµενη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, για τον τριµηνιαίο έλεγχο που θα κρίνει και την εκταµίευση της τέταρτης -και µεγαλύτερης- δόσης των 15 δισ. ευρώ.Όπως επισημαίνει σε σχετι8κό δημοσίευμα η εφημερίδα Τα Νέα, στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ότι οι όποιες προσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και η µεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε την τρόικα.


Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.

Έτσι, όσα Ταµεία δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μπορεί να πέσουν ακόµα και κάτω από το 20% του συντάξιµου µισθού.

Οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν σηµαντικές διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

Ήδη, εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης.

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα, θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού.

Οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις, για να µην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα.

Μάλιστα, εξετάζεται να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος 3 έως 10 ετών, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα. Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.
 
ta nea