e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Προβάδισμα Γερμανίας - Γαλλίας έναντι... Ευρωζώνης

Η διαφορά στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μία πλευρά και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης από την άλλη, έφθασε σε νέο υψηλό επίπεδο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία μετρήσεων Markit. Οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που καταρτίζει η εταιρία - που βασίζονται στα στοιχεία έρευνας σε επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών και υποδηλώνουν την τάση των οικονομιών - δείχνουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ως σύνολο επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιτάχυνση που σημειώνεται στις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ οι υπόλοιπες 15 χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν οριακό μόνο ρυθμό ανάπτυξης - ουσιαστικά έμειναν στάσιμες.


Ο σύνθετος δείκτης PMI - που μετρά τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης - αυξήθηκε για την Ευρωζώνη τον Ιανουάριο στο 56,3 από 55,5 τον προηγούμενο μήνα (κάθε τιμή πάνω από το 50 σημαίνει ανάπτυξη της οικονομίας και κάθε αύξηση της τιμής σημαίνει επιτάχυνση της ανάπτυξης). Σύμφωνα με τη Markit, σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης νέων παραγγελιών στη γερμανική οικονομία.

Ωστόσο, σημειώνει η εταιρία, από την άλλη πλευρά οι χώρες - πλην της Γερμανίας και της Γαλλίας - είδαν τις νέες παραγγελίες τους να μειώνονται για τέσσερις από τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ συνεχίστηκε σε αυτές και η μείωση της απασχόλησης, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αισθάνεται περισσότερο τη μείωση της εγχώριας ζήτησης λόγων των μέτρων σταθεροποίησης.


dealnews.gr