e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σε επίπεδα-ρεκόρ το spread των ιρλανδικών ομολόγων μετά το haircut 80% της Anglo Irish Bank

Επιθετική αναδιάρθρωση χρέους


Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων («haircut») που κατέχουν κατά 80%.


Ο διοικητής της τράπεζας Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.

Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι διαπραγματευόντουσαν, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, τα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα δέχονται ισχυρές πιέσεις για έβδομη συνεχή ημέρα, με το spread του 10ετούς τίτλου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 493 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,53%. Από τις αρχές του έτους, τα ιρλανδικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 8% περίπου.

Σημειλώνεται πως το αντίστοιχο spread στην Ελλάδα είναι σήμερα, Τετάρτη, στις 837 μονάδες και το επιτόκιο του αντίστοιχου τίτλου στο 10,80%.
 
ta nea