Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού αργού να υπερβαίνει τα 84 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, οι λόγοι για την ανοδική τάση οφείλονται στη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ, στην προσδοκία περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και σε μια σειρά από δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, με τις οποίες θεωρείται επιθυμητή η αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" μέχρι και τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Τα αμερικανικά αποθέματα σε αργό μειώθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου.
Η αναμονή της ανακοίνωσης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) - με την αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου σε μεγάλη κλίμακα - έχει ήδη οδηγήσει σε μεγάλη υποτίμηση το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων σημαντικών νομισμάτων, με συνέπεια να υπάρχει κίνητρο για τις χώρες του ΟΠΕΚ να επιδιώξουν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που καθορίζεται σε δολάρια.
Η προσδοκία ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων - όπως το πετρέλαιο -που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια, καθώς διοχετεύεται στις αγορές τους μέρος της επιπλέον ρευστότητας που δημιουργείται.
Ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Ali Al-Naimi δήλωσε ότι τιμές του πετρελαίου μεταξύ των 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι είναι κατάλληλες για τους καταναλωτές, αυξάνοντας προς τα πάνω το ανώτερο όριο του εύρους που είχε θέσει παλαιότερα στα 80 δολάρια.
Την ίδια άποψη έχει και ο Υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, ενώ ο αρμόδιος αξιωματούχος της Λιβύης θεώρησε ότι η τιμή των 100 δολαρίων είναι πιο κατάλληλη για τις χώρες-παραγωγούς, λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της εξασθένησης του δολαρίου.
nooz.gr