e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αλλαγές στη διοικητική δομή του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών


Aπό τα τέλη Φεβρουαρίου


Τη δημιουργία Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων, οι διευθυντές των οποίων θα λογοδοτούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, εξετάζει σε συνεργασία με εταιρείες συμβούλων η κυβέρνηση. Η νέα διοικητική δομή στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2011.Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Γ.Παπακωνσταντίνου, του υφυπουργού Δ.Κουσελά, του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ.Σπινέλλη και του Γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη, παρουσιάσθηκαν οι προτάσεις εταιρείας συμβούλων για την αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών και τη δημιουργία νέας διοικητικής δομής στο υπουργείο.


Το νέο μοντέλο διοίκησης του ελεγκτικού μηχανισμού στοχεύει στην αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη δομή του υπουργείου θα καθυστερήσουν και δεν αναμένονται πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2011.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο ελεγκτικός μηχανισμός μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να πολλαπλασιάσει την απόδοση του. Παρόλα αυτά τόσο οι οικονομικές υπηρεσίες όσο και οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να υποστηριχθούν μέσα από επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και την αναδιοργάνωση τους.

Προς τον σκοπό αυτό εξετάζεται ανασύσταση του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσω της δημιουργίας Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων, οι διευθυντές των οποίων θα είναι υπεύθυνοι για τις υπηρεσίες της περιφέρειάς τους. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα συντονίζει το ελεγκτικό και εισπρακτικό έργο μέσα από την εποπτεία των Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων και χωρίς να είναι αναγκασμένο να «κυνηγά» του Διευθυντές των Εφοριών.

Οι αλλαγές αυτές κινούνται στη κατεύθυνση των οδηγιών που έχει δώσει το ΔΝΤ και εναρμονίζονται με τα διεθνή πρότυπα φορολογικής διοίκησης. Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών για την ταχύτητα εφαρμογής της νέας δομής, η οποία θα πρέπει να γίνει συντονισμένα ώστε να μην λειτουργήσει ως δικαιολογία για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των εφοριακών υπαλλήλων και οδηγήσει σε υστέρηση των εσόδων.


ta nea