e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Χλιαρές συστάσεις στην Άγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Κομισιόν


Στις 9 Νοεμβρίου η Έκθεση Προόδου


Χλιαρές συστάσεις για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο φαίνεται πως περιλαμβάνει η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα. Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφημερίδας το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα κυκλοφορήσει στις 9 Νοεµβρίου- αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε µεταρρυθµίσεις και σε συνταγµατικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν µε το δηµοψήφισµα του Σεπτεµβρίου.


Σημειώνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται δηµόσιος διάλογος και διαβούλευση µε τη συµµετοχή όλων των κοµµάτων στην Τουρκία για την εφαρµογή των συνταγµατικών αλλαγών.

Επισηµαίνει ακόµη ότι η Άγκυρα χρειάζεται να κάνει περισσότερα βήµατα στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και της ελευθερίας της έκφρασης και των µέσων ενηµέρωσης.

Αναφέρεται στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «έχει υπάρξει σηµαντικός αριθµός διαµαρτυριών της Αθήνας για συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία, καθώς και για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά».

Επίσης, το κείμενο αναφέρεται στα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου του Δεκεµβρίου 2009, σύµφωνα µε τα οποία η Τουρκία οφείλει να δεσµευθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών µε προσφυγή, αν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η έκθεση αναφέρει ότι «η κατάσταση της ελληνικής µειονότητας δεν έχει αλλάξει και συνεχίζει να αντιµετωπίζει προβλήµατα όσον αφορά στα δικαιώµατα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας, συµπεριλαµβανοµένης της µειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο».


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι ο Οικουµενικός Πατριάρχης δεν µπορεί να χρησιµοποιεί τον όρο «οικουµενικός».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δεν υπάρχει εισήγηση σε επιβολή κυρώσεων σχετικά με την ανάγκη να εφαρµόσει η Τουρκία πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι η ΕΕ θα ελέγχει την πρόοδο της Τουρκίας σχετικά με το πρωτόκολλο και αναφέρεται ότι εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος θα παραµείνουν παγωµένα οκτώ ενταξιακά κεφάλαια.

Από την πλευρά της η Αθήνα επιδιώκει να χρησιμοποιηθεί πιο σκληρή γλώσσα σε κρίσιμα θέματα (όπως το Αιγαίο και οι μειονότητες), ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες δηλώνουν στα Νέα ότι η έκθεση καταγράφει «με αντικειμενικό τρόπο την πραγματικότητα».

«Περισσότερα βήματα» περιμένει η ΕΕ από ΠΓΔΜ

Η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ αναφέρει ότι τα Σκόπια πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η ελευθερία της έκφρασης.

Αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της ονομασίας, για το οποίο η έκθεση αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι «ουσιώδους σημασίας».
 
ta nea