e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Μικρή άνοδο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 67,3 μονάδες, όπως τονίζεται στα αποτελέσματα ερευνών της οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ.Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, στη Βιομηχανία στις Υπηρεσίες και σο Λιανικό Εμπόριο η βελτίωση είναι μικρή, ενώ στις Κατασκευές η άνοδος των προσδοκιών είναι αρκετά σημαντική. Αντίθετα με την πλευρά της προσφοράς όμως, στην πλευρά της ζήτησης η εικόνα επιδεινώνεται, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο χαμηλό ρεκόρ.


Οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα την ακόμα πιο συγκρατημένη συμπεριφορά ως προς τις δαπάνες τους. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.

- στις Υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.


- στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται σχετικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική μεταβολή των άλλων δύο δεικτών.


- στις Κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τρεις από τους τέσσερις βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν τον Οκτώβριο νέες ιστορικά χαμηλές επιδόσεις: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο επιδεινώνονται, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας. Αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Μετά την έντονη επιδείνωση του προηγούμενου μήνα στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, τον Οκτώβριο το σχετικό ισοζύγιο κινείται ανοδικά, αν και παραμένει σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του έτους, στις -23 μονάδες (από -28). Άλλωστε πάνω από το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι αναμένει και νέα μείωση των θέσεων εργασίας.

Στα Καταναλωτικά Αγαθά, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών επανέρχεται σε τροχιά ανόδου, ύστερα από την πρόσκαιρη πτώση του προηγούμενου μήνα, και διαμορφώνεται στις 77,5 μονάδες (από 75,3 μονάδες), σε κατώτερη όμως επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (89,6 μονάδες). Από τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το δείκτη, ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό ισοζύγιο να ισοσκελίζεται (από -8 μονάδες).

Ανοδικά κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται στις 58,2 μονάδες (από 53,4 μονάδες), στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου πενταμήνου, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από την αντίστοιχη περσινή τιμή του (99 μονάδες). Το Λιανικό Εμπόριο έχει υποστεί σημαντική φθορά από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, αν και ήταν ο τομέας ο οποίος επηρεάστηκε τελευταίος από την οικονομική κρίση κυρίως μετά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν το 2010.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο και διαμορφώνεται 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις -72 μονάδες. Στα ελληνικά νοικοκυριά κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, απαισιοδοξία για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αγωνία για την εξέλιξη της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν για όγδοο μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ενώ ακολουθούν οι Ρουμάνοι, με μεγάλη όμως διαφορά (στις -57 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και οι Πολωνοί (-50 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι παραμένουν στα ίδια επίπεδα τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12 και -11 μονάδες. Θετικοί δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δηλαδή υπεροχή των αισιόδοξων έναντι των απαισιόδοξων πολιτών καταγράφονται τον Οκτώβριο στην Δανία, την Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Φινλανδία και την Σουηδία. Αναλυτικότερα:


Νέο χαμηλό ρεκόρ στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν πτώση 7 μονάδων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -64 μονάδες, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Επτά στους δέκα καταναλωτές κρίνουν ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα παρουσιάσει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση (από 66,5%), ενώ μόλις 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 μονάδες και στις δύο ζώνες.

Ιστορικό χαμηλό στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται κατά 5 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -70 μονάδες, επίσης σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Τρία στα πέντε νοικοκυριά προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ μόλις το 8% αναμένει το αντίθετο. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -12 και -10 μονάδες αντίστοιχα.

Τέλος ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος βελτιώνεται περαιτέρω τον Οκτώβριο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, και διαμορφώνεται στις 104,1 μονάδες και στις δύο ζώνες (από 103,6 και 103,2 μονάδες αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο), πάνω από το μακροχρόνιους μέσους όρους του. Σε επίπεδο τομέων, η άνοδος του κλίματος στη Βιομηχανία, κατά 2 μονάδες στην Ευρωζώνη και κατά 1 μονάδα στην ΕΕ, είναι ο βασικός μοχλός βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο. Στο Λιανικό Εμπόριο, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται κατά 1 μονάδα στην ΕΕ και παραμένει αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, ενώ στις Κατασκευές σημειώνει άνοδο κατά 1 μονάδα και στις δύο ζώνες.


nooz.gr