e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Θεραπεία με χρήση βλαστοκυττάρων για εγκεφαλικό

Γιατροί στη Σκοτία που εργάζονται για τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron ολοκλήρωσαν την αγωγή του πρώτου ασθενούς στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής κλινικής δοκιμής για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που έχουν μείνει ανάπηροι από εγκεφαλικό επεισόδιο.Η δοκιμή είναι η πρώτη στον κόσμο κατά την οποία χρησιμοποιείται θεραπεία με νευρικά βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με εγκεφαλικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές της δοκιμής.



Ο Κιθ Μιούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογικών Επιστημών και Ψυχολογίας της Γλασκώβης, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνητών, δήλωσε πως ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική διαδικασία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Η διαδικασία περιλάμβανε την ενέσιμη έγχυση νευρικών βλαστοκυττάρων της ReNeuron στον εγκέφαλο του ασθενούς με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα αποκαταστήσουν περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό, βελτιώνοντας έτσι τόσο τη νοητική όσο και τη σωματική λειτουργία του.

Αντίθετα από την κλινική δοκιμή της αμερικανικής εταιρείας Geron σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη, η οποία άρχισε τον περασμένο μήνα, στη σκοτσέζικη μελέτη χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας άνω των δύο μηνών (ενώ τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται στην δοκιμή της Geron προέρχονται από έμβρυα μικρότερα των δύο μηνών).


Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από έμβρυα άνω των δύο μηνών δεν έχουν την ίδια ευελιξία για να μετατρέπονται σε διάφορους τύπους ιστών, την οποία έχουν τα βλαστοκύτταρα από έμβρυα κάτω των δύο μηνών.

Οι μετοχές της ReNeuron κατέγραψαν άνοδο 18% όταν έγινε γνωστή η είδηση.

Συνολικά 12 ασθενείς θα υποβληθούν στην κυτταρική θεραπεία ReN001 της ReNeuron έπειτα από έξι ως 24 μήνες αφότου είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο --προκαλείται από φραγμό της ροής του αίματος στον εγκέφαλο-- και η πρόοδός τους θα παρακολουθηθεί για δύο χρόνια στο πλαίσιο της δοκιμής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ