e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Συνεργασία του κλιμακίου της τρόικας με τον Μ.Χρυσοχοϊδη

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη


Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η εξέλιξη του πληθωρισμού και θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνάντησης που έχουν αυτή τη στιγμή οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδη.Τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δίνουν μεγάλο βάρος στις πολιτικές αναθέρμανσης της οικονομίας και στις αναπτυξιακές δράσεις και προς τον σκοπό αυτό επικεντρώνουν στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, αλλά και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.


Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερώσει την τρόικα για τα τέσσερα νομοσχέδια που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορούν στην αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στον νόμο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Ακόμη, θα αναφερθεί στη «δυσκαμψία των τιμών» και θα εστιάσει στην αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την οποία η Κυβέρνηση αποδίδει στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη, αλλά και σε ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς.

Πάντως, θα επισημάνει πως οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα, οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, το πάγωμα των διδάκτρων και η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες, επέφεραν μειώσεις τιμών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα τονίσει πως προωθείται ρύθμιση για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης, αλλά και στενότερος έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές.


Στο μέτωπο της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ο υπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), τονίζοντας πως στόχος της Κυβέρνησης είναι το Ταμείο Ε να κινητοποιήσει δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2010-2011 και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.


Τέλος, στη σύσκεψη θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τον Προϋπολογισμό 2011, αλλά και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Μνημόνιο.


ta nea