e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τη συμμετοχή των ομολογιούχων στο κόστος διάσωσης μεγάλων τραπεζών εξετάζει η Επιτροπή της Βασιλείας


Η προσοχή στις τράπεζες


Τη συμμετοχή των κατόχων τραπεζικών ομολόγων στο κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης μεγάλων τραπεζών, που είναι σημαντικές για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, εξετάζει η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Forum, FSB).Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg, έπειτα από την έγκριση των νέων κανόνων για τη λειτουργία των τραπεζών από τους ηγέτες της G-20, στη Σύνοδο Κορυφής της Σεούλ, η



προσοχή των εποπτικών αρχών στρέφεται στην προστασία των μεγάλων τραπεζών σε περιόδους μεγάλης δοκιμασίας και στην εξαίρεση των φορολογουμένων από το κόστος ενδεχόμενων πακέτων διάσωσης.


Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται στην κατεύθυνση αυτή, είναι η μείωση της αξίας των τραπεζικών ομολόγων («haircut») ή η μετατροπή τους υποχρεωτικά σε μετοχές, σε περιόδους κρίσης.

Τα μέτρα αυτά δεν συνάδουν με την άποψη των αγοραστών τραπεζικών ομολόγων ανώτερης εξασφάλισης, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την πλήρη αποπληρωμή τους.


Οι επενδυτές σε ομόλογα θα απαιτήσουν από τις τράπεζες υψηλότερα επιτόκια για να αποζημιωθούν από τον κίνδυνο αυτό, αναφέρει ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Γκιβ.

Το FSB θα καθορίσει μέχρι τα μέσα του 2011 ποιες τράπεζες θα υπάγονται σε αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών επιλογών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και η μετατροπή των ομολόγων σε


μετοχές ή η μείωση της αξίας τους.
 
ta nea