e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ

Προγραμματισμός για επενδύσεις 6 δισ. ευρώ στη τριετία


Τη μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεθαύριο Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.Το ΕΤΕΑΝ θα είναι και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. Δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς.


Στόχος της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης να κινητοποιήσει δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013. Ο συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα Ταμεία, υπολογίζεται ότι ίσως ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το ΕΤΕΑΝ θα έχει δύο βασικές δραστηριότητες.

-Η πρώτη θα συνδέεται με την Τράπεζα Εγγυήσεων, δηλαδή το ΤΕΜΠΜΕ, που θα εγγυάται απέναντι στις τράπεζες τη δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων για συγκεκριμένους σκοπούς, π.χ. για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών ή για την τακτοποίηση της περαίωσης.

-Η δεύτερη θα περιλάβει όλα τα εξειδικευμένα ταμεία και τις δράσεις που υπάρχουν σήμερα, που δημιουργούνται σύντομα ή που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Το ΕΤΕΑΝ θα αντλεί χρήματα από τους Κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και για κάθε ένα ευρώ που θα μαζεύει θα ζητάει άλλο ένα ευρώ από τις τράπεζες. Από τα συνολικά κονδύλια που θα συγκεντρώνει θα δανειοδοτεί με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις.


ta nea