Συναγερμός για την κρίση χρέους
Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι. «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην Ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η Ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες.
«Ο πρώτος χρόνος της Συνθήκης της Λισαβόνας», η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, «σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει», σημείωσε.
Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup) συναντώνται το απόγευμα της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ειδικά το Δουβλίνο, τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Όμως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές αρχές αρνούνται. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του 2011.
Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η ΕΕ «έδειξε την αποφασιστικότητά της» και «μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι», είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου στήριξης και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΕ είναι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση, αφού η διαχείριση της σημερινής κρίσης έχει προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα ταχύ σχέδιο δράσης, ανησυχώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Υποστηρίζεται από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν από την «καταιγίδα» της κρίσης. Άλλες, όμως, χώρες διαφωνούν με την άσκηση αυτών των πιέσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Επίσης, άλλες χώρες «λύνουν ανοικτά τους λογαριασμούς τους», σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Έτσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε, την Δευτέρα, τη γερμανική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την θεαματική άνοδο των spreadς της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για την ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης κρατών μελών της Ευρωζώνης από τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη δημιουργία μόνιμου ταμείου στήριξης της Ευρωζώνης.
ta nea