e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οι σxέσεις Κόκκαλη Siemens. Πρόσωπα κλειδιά "καίνε " τον Σωκράτη.


www.press-time.comΘα βάλει η Εξεταστική το μαχαίρι στο… κόκκαλο;
Θα τολμήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία καλεί τον μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη για την υπόθεση της Siemens και τις μίζες να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο; Η κλήση του κ. Κόκκαλη που έρχεται μετά από… σαράντα κύματα (αφού πολλές φορές ζητήθηκε, άλλες τόσες συζητήθηκε, αλλά ποτέ δεν έγινε) κατά πολλούς δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μόνο μια «τυπική διαδικασία». Αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα μέλη της Εξεταστικής και το
«θράσος» που θα επιδείξουν –και δείχνουν διατεθειμένα για κάτι τέτοιο.


Από τις ερωτήσεις, από τα θέματα πάνω στα οποία τα μέλη της Επιτροπής θα ζητήσουν απαντήσεις από τον Κόκκαλη, θα κριθεί αν θα πρόκειται τελικά για «τυπική» ή ουσιαστική διαδικασία. Άραγε, θα ερωτηθεί ο επιχειρηματίας για τα όσα του καταλόγισε το πρώην αφεντικό της Siemens, Κουτσενρόιτερ; Θα ερωτηθεί αν όντως πίεζε καταστάσεις και πρόσωπα για να παίρνει δουλειές και θα τολμήσει κάποιος να του ζητήσει να επιβεβαιώσει αν είναι όντως ο… περιβόητος “Mister K”; Θα ερωτηθεί για τη σχέση του με τον Δρ Γιούνγκ που ήταν ένας από τους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens, αλλά και για το ρόλο που διαδραμάτισε αυτός στις αποφάσεις; Θα τον ρωτήσουν πώς ο άνθρωπος που κατονομάζεται ως αυτός που ήταν το «δεξί χέρι του Σωκράτη» μέσα στη Siemens και αν τυχαία επιλέχθηκε, μετά τη συνταξιοδότησή του να τοποθετηθεί στην Intracom; Θα τον ρωτήσει κανείς για τις σχέσεις του με τον Χριστοφοράκο και γιατί αυτός τον κατονομάζει ως τον άνθρωπο που ήξερε να λαδώνει δέκα φορές καλύτερα από τη Siemens;


Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να γίνει προσπάθεια να ανοίξει η σχέση του Κόκκαλη με τον ΟΤΕ, τη Siemens και τις μίζες και όχι… ως ιστορικό ανάγνωσμα. Να προχωρήσει δηλαδή σε βάθος η έρευνα και να του ζητηθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα πράγματα. Όπως για παράδειγμα τα χρήματα (από τα μαύρα ταμεία της Siemens) που βρέθηκαν σε λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπογραφή με τον ίδιο τον κ. Κόκκαλη συμφωνιών του ΟΤΕ. Να προσπαθήσει η έρευνα να καταδείξει μια για πάντα αν όλη αυτή η υπόθεση, αν ο επιχειρηματίας είχε ποτέ κάποια σχέση με τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας και αν ενεπλάκη σε «λαδώματα».


Οι αναθέσεις του ΟΤΕ


Ο επιχειρηματίας καλείται στην Επιτροπή για να καταθέσει επί της υπόθεσης των ψηφιακών αναθέσεων του ΟΤΕ. Αυτές ήταν:


-Το Mάρτιο του 1988 έγινε απευθείας ανάθεση 20.000 ψηφιακών παροχών και 84.000 κυκλωμάτων στις εταιρείες Intracom και Siemens ύψους 7 δισ. δρχ. H ανάθεση έγινε με εισήγηση του Θ. Tόμπρα και με πρόβλεψη επέκτασης της σύμβασης κατά 388.000 παροχές. Mειοψήφισε μόνον ο κ. Π. Kελαϊδής.


-Τον Iανουάριο του 1990 έγινε απευθείας ανάθεση 470.000 ψηφιακών παροχών και 135.000 ψηφιακών κυκλωμάτων σε Intracom - Siemens αξίας 26,5 δισ. δρχ. Είχε προηγηθεί διαβούλευση των πολιτικών αρχηγών και ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού της οικουμενικής κυβέρνησης Ξ. Zολώτα. Ακολούθησε δέσμευση για διεξαγωγή διαγωνισμού για κάθε νέα ανάγκη του OTE.


-Το Nοέμβριο του 1990 έγινε και πάλι, νέα απευθείας ανάθεση στην Intracom ως επέκταση της προηγούμενης για 77.000 ψηφιακές παροχές, ύψους 4,6 δισ. δρχ., υπό κυβέρνηση N.Δ.


-Λίγους μήνες αργότερα, τον Iανουάριο του 1991 έχουμε και νέα απευθείας ανάθεση σε Intracom - Siemens 409.000 ψηφιακών παροχών και 75.000 ψηφιακών κυκλωμάτων ύψους 19,5 δισ. δρχ.


-Δεν… έκλεισε ο χρόνος και το Δεκέμβριο του 1991 έχουμε ξανά απευθείας ανάθεση στις δύο εταιρείες 426.000 ψηφιακών παροχών και 45.000 κυκλωμάτων αξίας 21 δισ. δρχ. Την ίδια εποχή και νέα απευθείας ανάθεση στην Intracom του έργου του Oλυμπιακού δακτυλίου με 65.800 παροχές και 6.600 ψηφιακά κυκλώματα ύψους 2,8 δισ. δρχ.


-Μόλις λίγους μήνες μετά, το Mάρτιο του 1992, έγινε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 1,1 εκατ. ψηφιακών παροχών.


-Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του 1993 ανατίθεται με απευθείας ανάθεση στην Intracom έργο 212.000 ψηφιακών παροχών και 250.000 κυκλωμάτων ύψους 25 δισ. δρχ. αν και βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός.


-Τον Iούλιο του 1993 με Aπευθείας ανάθεση η Siemens παίρνει το έργο του δακτυλίου της Pόδου, 23.000 ψηφιακών παροχών και 4.000 κυκλωμάτων ύψους 1,8 δισ. δρχ. με επέκταση που δόθηκε, επί ΠAΣOK πλέον, τον Oκτώβριο του 1993, ύψους 820 εκατ. δρχ.






Ποιος είναι ο… Socrates


Τέκνο του διάσημου καρδιοχειρουργού και πρωτοπόρου αγγειοχειρουργού Πέτρου Κόκκαλη, ο Σωκράτης, που γεννήθηκε το 1939 έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία που στοιχίζεται πίσω από τον Ολυμπιακό, την Intracom τις δεκάδες εταιρίες. Γλετζές, θρασύς και μάγκας έφηβος δεν ξέχασε ποτέ την πολιτική του προέλευση, καθώς ο πατέρας του ήταν υπουργός της κυβέρνησης του βουνού. Έτσι, μπορεί να συνδε΄θηκε με την οικογένεια Παπανδρέου και με τον Μητσοτάκη, όμως παρέμεινε γαλαντόμος με το ΚΚΕ.


Πολύγλωσσος, μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ρώσικα και άλλα, άρχισε την πορεία του, σύμφωνα με τα έγγραφα όταν το ’63 στρατολογήθηκε στη Στάζι. Το ’65 ενελπλάκη με την εκπροσώπηση στην Ελλάδα της Interis ενώ το ’67, μαζί με τον Α. Βουδούρη ίδρυσαν τη Gimex, παίρνοντας δουλειές από τη ΔΕΗ. Το ‘ 74 ίδρυσε την Integra, εκπροσωπώντας την ανατολικογερμανική Electrotecnik και «πλασάρεται» στον ΟΤΕ. Το ’77, ιδρύει την Intracom και συνδέεται με τον ΟΤΕ, μέχρι να φτάσει να ελέγχει μέσω θυγατρικών τα… πάντα στις τηλεπικοινωνίες.


Και το ’93, όταν ο Μητσοτάκης προσπάθησε να πουλήσει τον ΟΤΕ στους Ιάπωνες, ο Κόκκαλης είδε τον κίνδυνο για την Intracom και τσακώθηκε μαζί του. συνδέθηκε και με τη Siemens από νωρίς, την εταιρία που εγκατέστησε τα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα στην Ελλάδα, μεταπολεμικά, πριν αυτά μετονομαστούν σε ΟΤΕ. Άρα η σχέση του με τον Οργανισμό, είναι άρρηκτη, ως αντιπροσώπου της εταιρίας που είναι και βασικός χορηγός στην ομάδα του, της Siemens.


Η κλήση του κ. Κόκκαλη, ο οποίος έχει βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης (με μια πανίσχυρη ομάδα νομικών, πολιτικών και άλλων παραγόντων) για περίπου 40 διαφορετικά νομικά θέματα, παίρνοντας για όλα σχεδόν, απαλλακτικά βουλεύματα, έρχεται ταυτόχρονα με την επανεξέταση από κλιμάκιο της Εξεταστικής των Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, αλλά και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης, κράτησε το στόμα του κλειστό…






-Η σχέση της Ιντρακόμ με την Α. Γερμανία


Τα έγγραφα της γερμανικής Βουλής






Τις σχέσεις της Intracom και του ιδιοκτήτη της, Σωκράτη Κόκκαλη με την Ανατολική Γερμανία αποκαλύπτουν τα έγγραφα της γερμανικής Βουλής, μετά την πτώση του Τείχους. Στα έγγραφα αναφέρεται ότι ο Κόκκαλης χρηματοδοτήθηκε για την Intracom από την Α. Γερμανία και γίνεται περιγραφή διακίνησης μιζών…


Στα έγγραφα λοιπόν 130-134 της γερμανικής Βουλής : Drucksache 13/10900, αναφέρεται: «III. Integra/Intracom


Ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι επιχειρήσεις του


α) Σχετικά με το άτομο


Ο Σωκράτης Κόκκαλης γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1939 στην Αθήνα και είναι γιος του πολύ γνωστού Καθηγητού Ιατρικής Πέτρου Κόκκαλη. Από τον Ιούλιο του 1955 η οικογένεια Κόκκαλη ζούσε στη DDR στην εξορία, όπου ο Πέτρος Κόκκαλης έγινε Διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιοχειρουργικής στο Ανατολικό Βερολίνο, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt, μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών και ένας των προσωπικών γιατρών του Ulbricht . Αυτή η προνομιούχα θέση της οικογένειας επέτρεψε στον Σωκράτη Κόκκαλη σπουδές Φυσικής και Ηλεκτρονικής στη Μόσχα και στο Τεχνικό-Φυσικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας των Επιστημών στο Βερολίνο (Ανατολικό). Μετά τις σπουδές του ο Σωκράτης Κόκκαλης εργάσθηκε ως διπλωματούχος φυσικός στον Γερμανικό Ασύρματο Τηλεόρασης Βερολίνο. Τον Φεβρουάριο του 1965 ανέλαβε την εμπορική αντιπροσώπευση της επιχείρησης του Μιλάνου Interis στη DDR , Ρουμανία και Πολωνία.


β) Ίδρυση της εταιρείας GIMEX


Ο Κόκκαλης ίδρυσε μαζί με τον συνεταίρο του Αριστείδη Βουδούρη στις 25 Φεβρουαρίου 1967 την «Α. Βουδούρης-Σ. Κόκκαλης Ο.Ε., ενεργώντας με την εταιρική ονομασία GIMEX, η οποία στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ως αντιπρόσωπος εταιρεία για διάφορες επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου της DDR (Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας), μεταξύ άλλων Elektrotechnik και Μηχανές Μεταφοράς.


γ) Ίδρυση της επιχείρησης Integra


Ύστερα από μία διάσταση με τον συνεταίρο του Βουδούρη ο Σωκράτης Κόκκαλης ίδρυσε στις 6 Ιουνίου 1974 μαζί με τον Κωνσταντίνο Γεώργιο Δημητριάδη την επιχείρηση Integra και πήρε το αποκλειστικό δικαίωμα αντιπροσωπεύσεως στην Ελλάδα της Επιχείρησης Εξωτερικού Εμπορίου (AHB) Elektrotechnik Import-Export. Πελάτες του ήταν η κρατική εταιρεία ΟΤΕ και στον τομέα ηλεκτρικών εξοπλισμών και τεχνικής ρεύματος υψηλής τάσης η ΔΕΗ.


δ) Ίδρυση της επιχείρησης Intracom S.A.


Εξαιτίας μίας απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης (ΣΣ τότε ΠΑΣΟΚ), σύμφωνα με την οποία για την κατακύρωση δημοσίων προμηθειών πρέπει να υπάρχει ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή το λιγότερο κατά 30% (ΣΣ το «ελληνικό τηλέφωνο» της κ. Βάσω Παπανδρέου), ο Κόκκαλης ίδρυσε το 1977 την επιχείρηση Intracom S.A μαζί με τον συνεταίρο του Δημητριάδη και σε συμφωνία με τον Γενικό Διευθυντή της AHB Elektrotechnik, Roland Winckler .


Με μόνο 10 υπαλλήλους αρχικά συναρμολογήθηκαν εκεί με υλικό της DDR συσκευές , ιδιαίτερα τηλεπικοινωνίας. Στη συνέχεια, ο Κόκκαλης κατάφερε να γίνει ο κύριος προμηθευτής της ελληνικής κρατικής τηλεφωνικής εταιρείας και η επιχείρηση αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια ώστε να αποκτήσει σε αυτόν τον τομέα μία σχεδόν μονοπωλιακή θέση. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν βρήκε πάντως καμία απόδειξη για οικονομική συμμετοχή της DDR στις επιχειρήσεις GIMEX, Integra και Intracom.


Η AHB Elektrotechnik ήταν ο κυριότερος συνεταίρος της Integra και της Intracom στη DDR. Για τις συμβάσεις (στην Ελλάδα) ο Κόκκαλης εισέπραττε από την Elektrotechnik – ανάλογα με το είδος και την έκταση των παραγγελιών – προμήθειες ύψους από 5 έως 10% της αξίας της παραγγελίας, οι οποίες καταβάλλονταν στον λογαριασμό 709 στην DHB».






Πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την κλήση.






Δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα κλήσης του Σωκράτη Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Το έχουν ζητήσει με τις τοποθετήσεις και με τις δηλώσεις τους πολλοί. Από τον Π. Καμμένο , μέχρι τον Ανδρέα Βγενόπουλο.


Δεν είναι δυνατόν να εξετάζει κανείς , είτε για τη Βουλή πρόκειται , είτε για τη Δικαιοσύνη , και να μην έχει κληθεί ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Siemens στην Ελλάδα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης λοιπόν ενδεχομένως σε νέες περιπέτειες αφού δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι μέχρι τώρα έχει βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για 40 διαφορετικά νομικά θέματα (εκδόθηκαν απαλλακτικά βουλεύματα).


Το θέμα της κλήσης του ισχυρού επιχειρηματία να «μιλήσει» για τη Siemens είναι όμως και βαθιά πολιτικό. Σίγουρα υπάρχει παρασκήνιο στην υπόθεση . Υπάρχει ταυτόχρονα και πολιτική βούληση ή θέμα «εξόντωσης» για τον Κόκκαλη; Άγνωστο ή μάλλον ας αφήσουμε τις εξελίξεις να δείξουν. Γιατί κλήθηκε τώρα ο Κόκκαλης;Πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων; Υπάρχει παρασκήνιο; Γιατί τώρα ο Δ. Παπαδημούλης; Υπάρχει σύνδεση του θέματος με την υπόθεση της διάσπασης του Συνασπισμού;Ο κ. Παπαδημούλης αν και ανανεωτικός έμεινε στο κόμμα της Κουμουνδούρου και δεν ακολούθησε, προς το παρόν τουλάχιστον , τους άλλους συντρόφους του.


Οι κακές γλώσσες συνδέουν το θέμα της στάσης του βουλευτή του ΣΥΝ με την κόντρα που υπάρχει με τον Περισσό και του ΚΚΕ. Σύμφωνα με αυτές , ο Κόκκαλης προερχόμενος από το «στρατόπεδο της Ανατολικής Γερμανίας» είναι καλός στόχος για να πληγεί η παράταξη της Παπαρήγα και τα ιδεολογικά της προπύργια.


Βέβαια ίσως αυτά ανήκουν σε εκείνους που «ψάχνονται» ή αρέσκονται σε ιστορίες συνωμοσίας , αλλά όταν κανείς έχει να κάνει με ένα τόσο δαιδαλώδες και πολυπλόκαμο σκάνδαλο , όπως αυτό της Siemens , τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει.


Η κλήση του Κόκκαλη παρά το γεγονός ότι είχε κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία . Σίγουρα δρομολογεί εξελίξεις και θέτει την υπόθεση σε νέα βάση αφού μαζί του κλήθηκαν και τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ , Σκαρπέλης και Λάμπρου.Ο τελευταίος Πέτρος Λάμπρου σήμερα είναι από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μ’ ότι κι αν σημαίνει αυτό . Μάλιστα ορισμένοι λένε πως «εάν ο Λάμπρου ανοίξει το στόμα του , τότε θα πάνε πολλοί φυλακή» .Iσχύει ;


Η κλήτευση του Κόκκαλη , ανεξαρτήτως της στάσης και του αιτήματος Παπαδημούλη έχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην πολιτική σκηνή. Ακόμα μεγαλύτερο και από την οικονομική κρίση…


Γιατί; Γιατί απλά ανακατεύει την τράπουλα . Φέρνει αναταραχή και ερωτήματα σε πολλούς και θέτει σε πρώτο πλάνο τη μεγαλύτερη απορία. «Θέλουν κάποιοι να τελειώνουν με τον Κόκκαλη και την παντοαυτοκρατορία του»;






Τι θα πει στην Εξεταστική






Η θέση του Κόκκαλη για όλα όσα «τρέχουν» γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens θα φανεί κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, και φυσικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι και πώς θα ερωτηθεί. Από την πρώτη στιγμή που και ο ίδιος πληροφορήθηκε τις εξελίξεις δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση . Κρατάει το στόμα του κλειστό. Σύμφωνα όμως με έγκυρες πηγές ο Σωκράτης ήδη έχει αποφασίσει , ως έτοιμος από καιρό, για το πώς θα τοποθετηθεί στην εξεταστική.


«Στόχος του είναι να μην αφήσει ούτε μία σκιά να αιωρείται σε βάρος του»λένε οι συνεργάτες του. Ασφαλώς και ο Κόκκαλης θα δεχθεί πως με την Intracom η Siemens είχε μία κατανομή 60%-40% για τα ψηφιακά έργα, όμως θα δηλώσει πλήρη άγνοια για το θέμα των χρηματιστών. Για τα μαύρα ταμεία , τα λαδώματα,. Το όνομα του ακόμα δεν ακούστηκε ποτέ στα «δωράκια» προς του πολιτικούς που έδινε η Siemens. Ο ίδιος βέβαια θα υπενθυμίσει ότι ήταν αντιπρόσωπος της εταιρείας η οποία εγκατέστησε τα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα στην Ελλάδα (όταν ακόμα ονομάζονταν Siemens – Telefunken) πριν αυτά ενοποιηθούν και μετονομαστούν σε ΟΤΕ. Για τις συμβάσεις θα υποστηρίξει ότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις έγιναν επειδή δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος και γιατί η εταιρεία του ήταν η μοναδική στην Ελλάδα που διέθετε την τεχνογνωσία.






-Η κατάθεση- «φωτιά» του Κουτσενρόιτερ


Είναι ο Κόκκαλης ο “Mister K”;






Ως τον διαβόητο «Mister K», όπως τον αποκαλούσαν οι εργαζόμενοι της Siemens, μη τολμώντας να ξεστομίσουν το όνομά του, καθώς κινούσε τα νήματα… παντού, έχει κατονομάσει τον Σωκράτη Κόκκαλη ο εμπορικός διευθυντής της Siemens, Μ. Κουτσενρόιτερ και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση των μαύρων ταμείων.


Ο Κουτσενρόιτερ που είχε καταθέσει ότι ο Κόκκαλης είχε τον «άνθρωπό του στη Siemens, , έλεγε ότι στη Siemens αναφέρονταν σχεδόν με… φόβο σε κάποιον “Mister K” ως έναν πανίσχυρο Έλληνα επιχειρηματία με δεσμούς με τη Siemens, τον οποίο κατονόμασε ως τον Σωκράτη Κόκκαλη. Συγκεκριμένα ο Γερμανός , κατέθεσε ότι όταν η Siemens Τηλεβιομηχανική επρόκειτο να πουληθεί στην Intracom «από την πλευρά του τμήματός μας, μου επαναλάμβαναν συνεχώς ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επειδή κάποιος κύριος Κόκκαλης διατηρεί στενές επαφές με τον Δρ Γιούνγκ. Όπως πληροφορήθηκα, ο κ. Κόκκαλης ήταν ο βασικός μέτοχος της Intracom».


Στην εισαγγελία του Μονάχου, ο Κουτσενρόιτερ αναφέρεται εκτενώς στις διασυνδέσεις του Κόκκαλη με τον Γιουνγκ (μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Ζίμενς και υπεύθυνος για την Ελλάδα), λέγοντας ότι «ασκούσε πολύ μεγάλη πίεση με πολλά τηλεφωνήματα να προχωρήσει επιτέλους το θέμα της πώλησης στην Intracom του εργοστασίου "Siemens Tele" στη Θεσσαλονίκη».


Δεν θα πρέπει βέβαια να θεωρείται τυχαίο ότι η κατάθεση του κ. Κόκκαλη δεν προσδιορίστηκε χρονικά με ακρίβεια αλλά με ένα «το συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με πληροφορίες, το «συντομότερο» προσδιορίζεται περίπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ή στις αρχές της μεθεπόμενης. Προσέξτε: Είναι οι ίδιες ημέρες κατά τις οποίες κλιμάκιο της οποίας θα μεταβεί στη Γερμανία ώστε να μιλήσει «φιλικά» και να πάρει κάποιες περαιτέρω πληροφορίες από το Χριστοφοράκο και, κυρίως τον Κουτσενρόιτερ. Άραγε ο Κουτσενρόιτερ θα αναφερθεί ξανά στον Κόκκαλη και πώς;






Ήταν ο Γιούνγκ ο «άνθρωπος» του Σωκράτη στη… Μίζενς;






Ως τον «άνθρωπό» του, την απευθείας επαφή και το δεξί χέρι του Σωκράτη Κόκκαλη στο κεντρικό ΔΣ της Siemens περιγράφουν καταθέσεις –όπως για παράδειγμα του Κουτσενρόιτερ- το μέλος του ΔΣ της Siemens, Βόλκερ Γιούνγκ. Γεννημένος το ’39, την ίδια χρονιά με τον κ. Κόκκαλη, ο Γιούνγκ φαίνεται ότι είχε πολύ καλές και συχνές επαφές με τον Έλληνα επιχειρηματία. Μπορεί ο Γερμανός να ήταν «συνοδοιπόρος» με τον επιχειρηματία στις…διαδρομές της μίζας;


Ο Κουτσενρόιτερ κατέθεσε ότι «ο Γιούνγκ έγινε μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Ζίμενς μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Intacom, η οποία Ιntracom πουλήθηκε το 2006 έναντι 200 εκ. ευρώ στη Ρωσική AFK-Systema, στο εποπτικό συμβούλιο της οποίας ήταν επίσης ο Γιούνγκ». Ποιος είναι όμως ο «Δρ Γιούνγκ» όπως τον αποκαλούσαν;


Με ορμητήριο την Αθήνα, ο Γερμανός δεν έκρυβε την τάση του για καλή ζωή με γυναίκες, ελικόπτερα, εκδρομές στα νησιά, χλιδάτα πάρτι. Ο Γερμανός αναδείχθηκε το ’91 σε κορυφαίο στέλεχος της Siemens καταλαμβάνοντας μια θέση στο δ.σ. της Siemens AG, μέχρι και το τις 30-9-2003 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ο Γιούνγκ φέρεται να είχε τοποθετηθεί με παρέμβαση του Κόκκαλη στη Siemens Ελλάδος και ότι ο επιχειρηματίας είχε ασκήσει εντονότατες πιέσεις για να τον τοποθετήσει και στο ΔΣ του ΟΤΕ. Η θητεία του, συνέπεσε με αυτή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, που ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με τον Γιούνγκ. Μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι ο «Δρ Γιούνγκ» είχε πρόσβαση και ως πρόεδρος της Siemens στις συμβάσεις του Στρατού ή στις μυστικές ρήτρες των εξοπλιστικών; Αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η Δικαιοσύνη, αν και τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα.


Τη σχέση του Γιουνγκ με τον Κόκκαλη αποκαλύπτει όμως και η… πορεία του. Γιατί δεν πέρασαν μήνες από τη συνταξιοδότησή του και, στις 8 Δεκεμβρίου 2003, ο Γερμανός τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Intracom. Κάποιοι που ξέρουν πράγματα από «μέσα» λένε ότι ο κ. Κόκκαλης άκουγε σχεδόν με… προσήλωση και ευλάβεια τον κ. Γιούνγκ, που είχε ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις για τη μετεξέλιξη της Intracom, την είσοδο των Ρώσων σε αυτή και, προφανώς και στη σταδιακά απόσυρση του ιδρυτή της.


Νωρίτερα και συγκεκριμένα δύο χρόνια πριν τοποθετηθεί στην Intracom, ο Γιούνγκ είχε προσπαθήσει να «σπρώξει» στην εταιρία τη Siemens Τηλεβιομηχανική, μαζί με το Χριστοφοράκο. Θυμηθείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα της κατάθεσης του Κουτσενρόιτερ, που παραθέτουμε σε άλλο σημείο.


Εντύπωση έχει προκαλέσει και ένα μέρος της κατάθεσης του Κουτσενρόιτερ, στο οποίο αναφέρεται η «παράκληση» του διευθυντή της Siemens Ελλάδας, Μιχάλη Χριστοφοράκου να αναλάβει η εταιρία μέσω των μαύρων ταμείων «το κόστος μετάβασης του Γιουνγκ με ελικόπτερο από την Αθήνα σε ένα νησί που έχει σπίτι, πράγμα το οποίο αρνήθηκα κατηγορηματικά». Πηγές από την εισαγγελία του Μονάχου υποστηρίζουν πως από την έρευνά τους προκύπτει πως ο Γιουνγκ είχε σπίτι στην Πάρο και πως ζήταγε το ελικόπτερο εσπευσμένα εκείνες τις ημέρες για να μεταβεί στο νησί, καθώς εκεί παραθέριζε ο Σωκράτης Κόκκαλης, τον οποίο ήθελε να συναντήσει! Η εισαγγελία του Μονάχου έκρινε άχρηστη την πληροφορία αυτή του Κουτσενρόιτερ (άλλωστε, αν ο Γιουνγκ ήθελε να πάει… μουράτες διακοπές και χρησιμοποιούσε το όνομα ενός μεγαλοεπιχειρηματία τον οποίο δήθεν θα συναντούσε, δεν θα έπρεπε να το ξέρει και ο δεύτερος) και επέλεξε απλά να την εντάξει ως μια πρόταση στην κατάθεση του Γερμανού.






Οι αποκαλύψεις του Capital






Για το ρόλο του Σωκράτη Κόκκαλη στη διακίνηση μαύρου χρήματος από τη Siemens έχει αναφερθεί και το γερμανικό ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό “Capital”, το οποίο ανέφερε ότι «οι έρευνες για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Ζίμενς οδηγούν και στο Σωκράτη Κόκκαλη». Σε ένα ρεπορτάζ- «φωτιά» ο συντάκτης του περιοδικού, Γιοαχίμ Μίλερ- Σοάρες μιλά για τον πάμπλουτο Έλληνα επιχειρηματία τονίζοντας ότι «είναι παλιός γνώριμος στη Γερμανία, αφού έγινε πλούσιος με αμφιλεγόμενος δουλειές με τη DDR» και ότι ελέγχει παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής που «χορεύουν όπως αυτός σφυρίζει». Ο Μίλερ γράφει δε για τον ΟΤΕ ότι «86 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν στους υπεύθυνους του ΟΤΕ από τα μέσα της δεκαετίες του '90. Επιπρόσθετα, άλλα 18 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν σε Έλληνες πολιτικούς. Ως αντιστάθμισμα η Siemens πήρε το 1997 το έργο της ψηφιοποίησης του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου. Για την ακρίβεια: το μισό του έργου, διότι το άλλο μισό της επικερδούς σύμβασης τo "τσέπωσε" ο Κόκκαλης με την εταιρία Intracom».


Ο Σωκράτης Κόκκαλης, πάντως, όπως διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του “Capital” έτσι θα δώσει, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, πειστικές απαντήσεις για όλα τα θέματα πάνω στα οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο, ώστε να μην αφήσει κάποια «σκιά» να αιωρείται. Πάντως, το Capital, στο πολυσέλιδο άρθρο του σημείωσε ότι το ’86 αποδέκτης μιζών από την Ανατολική Γερμανία ήταν ο Γ. Τόμπρας. Και αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει από τα στοιχεία της Στάζι που φαίνονται να ενοχοποιούν τον επιχειρηματία.


Ο Μίλερ λέει ότι «ο Κόκκαλης είναι εξασκημένος στην τέχνη της καλλιέργιας του τοπίου. Αυτό δείχνουν τα έγγραφα του Υπουργείου για την Κρατική Ασφάλεια, κυρίως από το υπεύθυνο για Αντικατασκοπεία XVII. Η έκθεση της 31 Ιανουαρίου 1986 αναφέρει τον αποθανόντα στο μεταξύ διευθυντή του ΟΤΕ, Γιώργο Τόμπρα ως αποδέκτη. Πρόκειται για έναν προσωπικό φίλο και αποδέκτη χρημάτων από μίζες του Kaskader. Με τον κωδικό Kaskader χρησιμοποιούσε η Στάζι τον Κόκκαλη, το διάστημα 1984-1986, μετά του έδωσε τον κωδικό Crocus. Αρχικά είχε ξεκινήσει ως Rocco στη Στάζι σε ηλικία 23 ετών, τον Ιανουάριο του ’63.






Χριστοφοράκος: «Ήξερε να λαδώνει 10 φορές καλύτερα από τη Siemens»






Μπορεί από τις καταθέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου να μη βγήκε κανένα «λαβράκι» για τον Σωκράτη Κόκκαλη, όμως ένα… γιγαντιαίο τέτοιο έβγαλε στην τηλεοπτική του εκπομπή «Ζούγκλα», ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Ο δημοσιογράφος, είχε διαβάσει στην εκπομπή του δηλώσεις του Χριστοφοράκου από τις πρώτες ημέρες που κρατείτο στη Γερμανία. Σε αυτές, αναφέρονται αυτολεξεί: «Ο Σωκράτης Κόκκαλης, ήταν ο άνθρωπος που ήξερε να λαδώνει δέκα φορέα καλύτερα από τη Siemens».


Ήξερε κάτι στην πραγματικότητα ο Χριστοφοράκος για τον Κόκκαλη; Ο Κουτσενρόιτερ, λέει πως «είχα αντιληφθεί ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτελούσε προσωπική επαφή του Χριστοφοράκου καθώς και του Volker Jung. Είχα αντιληφθεί επίσης ότι πολλές από τις υποκείμενες διευθετήσεις αναφορικά με τον ΟΤΕ, οι οποίες επηρέαζαν τη Siemens και περιελάμβαναν την καταβολή προμηθειών, πραγματοποιούνταν από τον ίδιο τον Κόκκαλη».






Ο Κάτσικας, οι σχέσεις με το Σωκράτη και οι μίζες






Με «παγωμένο» τον τραπεζικό του λογαριασμό στη Γενεύη, λόγω εμβάσματος 200.000 ευρώ από τη… διαβόητη πλέον Placid Blue, ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της Siemens. Παλιό αφεντικό της Faran που έζησε το δράμα των νεκρών που θάφτηκαν κάτω απ’ τα ερείπιά της, στο σεισμό του ’99, ο Κάτσικας ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Σωκράτη Κόκκαλη, κάτι που καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι θήτευσε και στο ΔΣ του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Ο αποδέκτης χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens, κ. Κάτσικας, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, και αναφορές του εισαγγελέα Π. Αθανασίου είναι ένας από τους επιχειρηματίες στους οποίους ανήκουν οι λογαριασμοί της ABN AMRO που διακίνησαν «χορηγίες» ίσες με το 2% του ετήσιου τζίρου της μητρικής στην Αθήνα στα κόμματα εξουσίας.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Press Time